10 yıl öncesine kadar kullandığınız kredilerle ilgili dosya masrafının iadesini talep etmek hakkınız var. İade alacağınız ücreti aynen değil faizi ile birlikte geri alabilirsiniz. İşte izlemeniz gereken yol...

 Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) Şubatta yayımladığı rapora göre; kredi veya kredi kartı borcundan dolayı icralık 2 milyon 98 bin kişi var. İcraya konu ödenmemiş krediler içinde bankaların “dosya masrafı”, “kredi kullandırma”, “komisyon”, “istihbarat”, “yapılandırma”, “ipotek tesisi”, “ekspertiz” ücretleri adı altında aldığı haksız kalemler de bulunmakta. 

Bankalar çok küçük miktar dahi olsa alacağını takipsiz bırakmaz. Peki, onca insan kullandığı kredi nedeniyle haksızca alınan dosya masraflarının iadesi için neden başvurmaz? Şüphesiz sebebi insanımızın cömertliği değil, parayı nasıl geri alacağını bilmemesidir. 

İLK ADIM HAKEM HEYETİ 

Bankaların sizden aldığı haksız ücretleri nasıl geri alabilirsiniz? 

Birincisi; kredi çektiğiniz bankaya bir dilekçe ile başvurup kredi kullanımıyla ilgili hesap ekstresini ve alınan ücretlerin tarafınıza iadesini talep etmelisiniz. 

İkincisi; Tüketici Hakem Heyeti’ne bankadan aldığınız dekontu da ekleyerek hazırlayacağınız dilekçe ile başvurmaktır. Şayet alınan “dosya masrafı” miktarı 2 bin 200 liranın altındaysa İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne; 3 bin 300 liranın altındaysa İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru gerekir. 3 bin 300 liranın üzerinde bir para alınmışsa da doğrudan Tüketici Mahkemesi’nde dava açılabilir. 

Üçüncüsü; hakem heyeti başvurunuzla ilgili kararını verdiğinde bankaların 15 gün çerisinde itiraz etme hakkı vardır. Bu itiraz üzerine Tüketici Mahkemesi’nde dava görülecektir. Dava sonunda karar kesinleşir ve alacağınızı icra yoluyla tahsil edebilirsiniz. 

10 YIL ÖNCEKİ DE OLUR 

Bu arada bazı hususları hatırlatmakta fayda var. 10 yıl öncesine kadar kullandığınız kredilerle ilgili iade talep etme hakkınız var. İade alacağınız ücreti aynen değil faizi ile birlikte iade alacaksınız. Yaptığınız masrafları da geri alabileceksiniz. 

Son olarak tüm bu işlemleri bir avukat aracılığıyla yapmanızda fayda var. Anlattığım aşamalar tüketiciler için karmaşık ve yorucu olabilir. Böyle bir durumda avukatınıza sadece bir vekâletname çıkarıp sürecin sonuçlanmasını beklersiniz. Avukatınız tüm aşamaları takip edip paranızı tahsil edecek ve sizden haksızca alınan parayı size iade edecektir. 

“Aman onunla mı uğraşayım şimdi” demeyin. Bu para bir hizmet karşılığı değil haksız yere alındı ve hiç biriniz bankalardan daha zengin değilsiniz.

http://www.muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=3848_Kredi-masraflari-nasil-geri-alinir.html