"Küçük ve Büyük Boy işletmelerin finansmanlara erişimini kolaylaştıran Kredi Garanti Fonuna (KGF) talep her geçen gün artmaya devam ediyor. Şuana kadar 147 bin Milyar TL kefalet ve 165 milyar TL kredi kullandıran KGF kredi büyüme hızını da yükselteci etkide bulunabilir" diye konuşan Tufan sözlerini şöyle sürdürdü:



"2017 yılında kredi büyüme hızı KGF öncesinde yaklaşık olarak yüzde 15 civarlarında ön görülüyor. KGF sonrası bankacılık sektörünün bu beklentisini değiştirdiğini söylemek mümkün. Kredi erişimini kolaylaştıran KGF, toplam kredi büyüme hızının yüzde 20 seviyelerine yaklaşmasına neden olabilir. Ekonomiyi canlandırmak için kullanılan KGF kredi büyüme hızının artmasına fayda sağlarsa büyüme rakamlarına da olumlu yansımasını bekleyebiliriz. Hükümet kanadından yapılan açıklamalara bakıldığında KGB’nin banka ve mali sistem içinde derinleştiren bir kurum olmasının hedeflediğini görebiliyoruz. Aynı zamanda KGF’ye olan talep bankaların bilançolarına da pozitif katkı sağlamaya devam ediyor. Krediler üzerinden artış sağlaması beklenen KGF’nin bir çok kanaldan etkili olabilir."



TİCARET ANLAŞMALARI ÖN PLANA ÇIKIYOR



"KGF sonrası bir çok KOBİ’nin de büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize ettiğini görüyoruz" diyen Tufan sözlerini şöyle noktaladı:



"Ancak, KGF’nin kullanım amacının önemli olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Mevcut durumda sağlanan kefaletlerin yüzde 62'si ile yeni kredi açıldığını söyleyebiliriz. Toplam kefaletlerin yaklaşık yüzde 90’nı ile KOBİ’ler destekleniyor. Mikro küçük işletmelerin payı ise yüzde 66 civarlarında yer alıyor. KGF’nin yanı sıra Türkiye’nin ticaret tarafında da yaptığı anlaşmalar büyüme rakamlarına katkı sağlamasını bekleyebiliriz. Çin ile yapılan ilk e-ticaret anlaşması Hindistan ile yapılan anlaşmaların etkisi orta vadede etkilerini gösterecektir. Mevcut durumda AB komisyonu ve Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Türkiye’nin büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti. KGF ve yapısal reformların etkisiyle büyüme oranının yüzde 3,5 – 4 aralığında gerçekleştiğini görebiliriz."

Kaynak: DHA