Kredi çekmek için işvereninden yüksek ücretli bordro alan çalışanlar işverenin başını yakıyor. İşverenler, SGK'yı yanıltmaktan dolayı idari para cezası alıyor.

Milliyet'ten Cem Kılınç bugünki köşesinde fazla kredi alabilmek için maaşlarını yüksek gösterenleri ele aldı. Bu dolandırıcılığa izin veren işverenlerin SGK tarafından ağır cezalara çarptırılabileceğini belirtti.

BORDROYU VEREN İŞVERİNİN BAŞI YANAR

Düşük ücret aldığı halde, kredi çekmek için işvereninden yüksek ücretli bordro isteyen ve alan çalışanlar var. Bankaları yanıltan bu işlem, gelecekte işverenin başını yakabiliyor.

BANKALAR MÜŞTERİ BİLGİLERİNİ SGK'YA GÖNDERİYOR

Bankalar müşteri bilgilerini 1 Ağustos 2014'ten bu yana paylaşmak zorunda. Dolayısıyla kredi çeken ya da kredi kartı almak isteyen kişilerin bankaya verdikleri maaş bordrosunun veya ücret bilgisinin bir kopyası anında SGK'ya gönderiliyor. Böylece SGK, kendisinde bulunan işverenin işçisi için bildirdiği prime esas ücret rakamıyla, bankaya kredi veya kredi kartı almak için bildirilen ücreti karşılaştırabiliyor.

PARA CEZASI VE PRİM FARKI

SGK kendisine gelen bilgilerde tutarsızlık varsa, işveren hakkında idari işlem başlatıyor. İlk olarak SGK'yı yanıltmaktan dolayı idari para cezası veriyor, daha sonra geçmiş döneme ilişkin prim farkı çıkarıp, bu farkları istiyor.