ANKARA

Türkiye'nin ev sahipliğinde meydana gelen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi öncesinde Ankara'ya resmi ziyarette bulunacak Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, ilkin dü iklim ortada müspet gelişen ilişkileri ehemmiyetli hissedar evreye taşıyacağı kestirim ediliyor.

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ziyaretinin, İİT Zirvesi öncesinde gerçekleşmesine dikkati çekti.

Kral Selman'ın Mısır'a icra ettiği resmi ziyaretin peşi sıra Türkiye'ye gelmesinin, Suudi Arabistan'ın Türkiye ve Mısır ortada arabuluculuk görevi üstlendiği yönündeki değerlendirmelere kez açmasına ilişkin, 'İki devletin işbirliğinin önemine hem Mısır bununla beraber Türkiye vakıf. Fakat ortaya çıkan durumun hissedar halde soğutulması gerekiyor. Bu anlamda, Suudi Arabistan'ın katalizör görevi oynayabileceğini düşünüyorum.' dedi.

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat ise Türkiye'nin, Mısır ile ilişkilerini düzeltirken politikasının asliye eksenini fark etmek istemeyeceğini belirterek, 'Darbe daha sonra devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin hapse atılması, ölüm cezası cezası cezası cezasına çarptırılması, Müslüman Kardeşler örgütüne yöntem ika olanağı tanınmaması değişmediği sürece, Türkiye'nin Mısır ile ilişkilerinin düzelmesinin muhtemel olamayacağını düşünüyorum.' dedi.

'Olumlu atmosferde ilgiler izlemsel seviyeye çıktı'

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de dü ülkenin ayrımlı diyetler çeşidinden yönetilmelerine karşın kuruluşlarından buyana lazım iktisadi lazım siyasal açıdan dobra ilişkilerini sürdürdüğünü belirtti.

Arap Baharı zamanında Türkiye'nin bölgedeki değiş ve tahavvül dönemini desteklemesinin, Suudi Arabistan'da Kral Abdullah vaktiyle ağır iğbirar yarattığını hatırlatan Akgün, “Daha sonradan alanda DAEŞ üzere unsurların ortaya çıkışı, ABD'nin İran ile ilişkilerinin dünkü hissedar evreye eski olması ve semt ülkelerinin kuma düzenlilik sorunları yaşaması daha sonra kralın da değişmesiyle yarattığı müspet atmosferde ilgiler izlemsel seviyeye çıkma derece aceleci hissedar hisse senedi göstermiştir.' dedi.

'Koalisyon birliktelikle mümkün'

SETA Genel Koordinatör Yardımcısı Muhittin Ataman ise alanda katı Sünni hissedar koalisyonun fakat Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin beraberce cereyan etmesiyle muhtemel olacağını vurgulayarak, 'Ama biliyoruz ki Türkiye-Mısır ortada ağır mesail var. Bunların esasta az buçuk da yumuşatılması gerekiyor. Kral, İİT Zirvesi de okazyon kılınarak, Mısır'dan fevk dozaj olmasa fark icra vekili düzeyinde temsilin sağlanmasıyla dü iklim arasındaki ilişkilerin bu noktadan itibaren iyileştirmeyi düşünüyor. Bölgedeki gelişmeler de bunu mecburi kılıyor' niteleyerek konuştu.

'Çatışmalar ve İran'ın kusur politikaları, dü ülkeyi yakınlaştırdı'

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı da dü iklim ortada ilişkilerin sonuç zamanlarda gelişmesinin en ehemmiyetli sebeplerinden birinin alanda küsurat İran tehdidi bulunduğunu bildirdi.

'İslam dünyasını yıldırma fail mesail ele alınacak'

Merkezi Cidde'de mevcut Ortadoğu Stratejik ve Hukuki Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Enver Macid Aşki ise Ortadoğu'da arazi meydan bir çok ittifakın Suudi Arabistan çeşidinden oluşturulduğunu belirterek, 'Suudi Arabistan ve Ankara, İslam dünyasının sosyal, siyasal ve askeri kendisine nite güçlendirileceğini görüşecek ve İslam dünyasını yıldırma fail sorunları ele alacak.' dedi.

Muhabir: Sultan Çoğalan-Nazlı Yüzbaşıoğlu-Meltem Bulur-Enes Kanlı

Kaynak: AA