Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 10 Temmuz 2010'da meydana getirilen KPSS sorularının sızdırılmasına bağlı 54'ü mevkuf 230 ad karşı açmış bulunduğu davanın görülmesine, 21 Mart Pazartesi haset Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

Sanıklar, 'silahlı yıldırı örgütü kurmak, kumanda etmek ve üyesi olmak, resmi belgede düzmecilik ve amme büyüklenme ve müesseselerinin zararına dolandırıcılık' suçlarından yargılanacak.

Soruşturma, 10 Temmuz 2010 günlü KPSS Eğitim Bilimleri, Genel Kültür ve Genel Yetenek sahalarında meydana gelen 3 imtihan öncesinde soruların sızdırıldığı iddiaları üzerinde başlatılmıştı. Soruşturmayı yürüteç Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, Aralık 2015'te davayı açmıştı.

Savcı Erkman, sınavdan geçmiş soruların Fetullah Gülen cemaatine yakınlığıyla tanıdık Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği görevlisi Berat Koşucu kabilinden Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla, Yalvaç'ta eğleşme fail maznun Baki Saçı'ya e-maille gönderildiğine değgin deliller üzerinde başlatılan soruşturmada 'örgüt' bağına da ulaşmıştı.

Erkman, iddianamede 'Soruşturmada olayın elden evcil seviyede kalmadığı, soruların bu eşhas dışında sınava giren nice adaya düzenleme biçimde ulaştırıldığı, kuşkulu konumunda mevcut şahısların beraberce akıntı ettikleri, bu bütünlük ve beraberliğin tesadüflerden ibaret bulunmadığı ve nice kuma noktalarının bulunduğu belirleme edilmiştir. Delillerin değerlendirilmesinde eylemlerin hiyerarşik ve düzenleme gerçekleştiği anlaşılmıştır' ifadelerini kullanmıştı.

FETÖ/PDY bağı

İddianamede, sanıklar ortada 'cemaat bağı' olduğu, soruların sınavdan geçmiş çoğu kez bu tosbağa akıllıca dağıtıldığına ayraç edilerek, profilleri, iş yerleri, aralarındaki finansal ve toplumsal irtibatları incelendiğinde, sanıkların FETÖ/PDY süresince arazi aldıkları kaydedilmişti.

'Devlet 9 milyon 111 bin teklik zarara uğradı'

İddianamede, 294 bin 909 adayın katılmış bulunduğu 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının silme edilerek baştan yapılmasıyla, devletin 9 milyon 111 bin 138 teklik 13 kuruş zarara uğramış bulunduğu belirtilmiş. YÖK Denetleme Kurulunun, Genel Yetenek sorularının da sızdırıldığı tutanağına rağmen, bu alanın silme edilmemesiyle rakamları kesme bilinmemekle bu arada binlerce bireyin nahak yere biçimde talih memuru bulunduğu bildirilmişti.

Sanıklar arasındaki yaklaşan ilişki

Yüksek belirgin karşılayıcı sanıkların çoğunun ayrımsız dershane, ekol ve şeriklik mensupları yahut eş, karındaş ve öbür akrabaları olduğuna ilgi çekilen iddianamede, faziletli belirgin karşılayıcı 3 bin 227 adaydan bin 970'i ortada telefon irtibatı, bin 148'i ortada sıhriyet bağı bulunduğuna, 896'sının eş eş olduğu, 2 bin 690'ının ayrımsız büyüklenme ve ya firmada çalışmış bulunduğu belirtilmişti.

İstenen cezalar

Sanıklar ortada emektar ÖSYM Başkanları Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve Prof. Dr. Ali Demir ile emektar Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan da bulunuyor.

Yarımağan'a 'örgüte örgen olmamakla beraberce teşekkül hesabına kabahat işlemek, göreve bağlı sırrın açıklanması, amme görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlamaları yöneltilerek 27 yıla denli hapsi isteniyor. Demir'in ise 'suç delillerini bulunmayan etme, örtmece yahut değiştirme' suçunu işlediği öne sürülerek, 4 yıla denli hapsi istem ediliyor. 

İddianamede, imtihan sorularının sanıklara dağıtıldığı kaydedilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinin Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen, emektar Rektör Şerif Ali Tekalan ile Cemil Koca, Yusuf Rodoplu, Bülent Sırtaş, Yusuf Hayri Yıldızhan, Ayhan Kelebek, Ümüt Çakıcı, Süleyman Savat, Abidin Pişgin, Kadir Tufan, Ramazan Şahin, Muharrem Öztürk, Nebil Ekiz ve Ramazan Gözel'e 'silahlı yıldırı örgütü ihdas ve rejim ile müteselsil halde resmi belgede düzmecilik ve amme büyüklenme ve müesseselerinin zararına dolandırıcılık' suçlamaları bühtan edilmekte ve 36'şar yıla denli hapisleri istenmişti.

Kaynak: AA