ANKARA

İptal edilen 10 Temmuz 2010 yılındaki Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sızdırılmasına ilişkin, 230 sanık hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmak, nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından açılan ilk davada, sanıkların ByLock kullanıp kullanmadıklarının emniyetten sorulmasına karar verildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 3 gündür art arda görülen dava tamamlandı. Bazı sanıklar ve avukatları ile şikayetçi kurumların avukatlarının katıldığı duruşmada, sanık savunmalarının alınmasına devam edildi.

Sanıklardan Asım Kartal, geçmiş sınavlarda eğitim bilimleri sınavından 100 neti geçen kişilerin sayısını vererek, "Bu insanları şanslı, bizi şanssız kılan nedir acaba?" ifadesini kullandı.

TRT'ye savcılığın iddia ettiği gibi KPSS ile değil, Gazi Üniversitesince yapılan yazılı sınav ve mülakatla girdiğini belirten Kartal, "Ben girdiğim yıllarda söz konusu örgüt TRT'de altın yıllarını yaşıyordu. Ben eksi ikinci katta bir odada, yayının uyduya gönderildiği, 'sürgün' tabir edilen bir bölümde lise mezunlarıyla çalıştım. Eğer bu örgütten olsaydım, o imkanları kullanarak nerelerde, ne işler yapacağım ortada." diye konuştu. 

Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu, Kartal'a, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından tutuklanan ve TSK'den ihraç edilen yüzbaşı Cemil Çetin'in ifadesinde geçen "Ankara'da Asım Kartal benim abimdi." şeklindeki açıklamayı sordu.

Kartal, "Cemil Çetin isminde birini tanımıyorum. Hakim, savcı, öğretmen birçok insana ders verdim. Bu insanlardan biriyse ve beni de abi yaptıysa bunu bilmiyorum. 2010-2015 arasında çok sayıda meslek grubundan kişilere özel ders verdim." dedi.

"Çalışıp bu puanı alamayan var"

Sanık Kemal Sevinçler 2010 KPSS ile memur olarak İçişleri Bakanlığına atandığını, önce Dernekler Dairesinde ardından da bakanlığın talebiyle Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına geçtiğini söyledi. Memuriyetten önce yaklaşık 15 dershanede çalıştığını bildiren Sevinçler, bunlardan hiçbirinin FETÖ ile bağının olmadığını iddia etti.

Suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Sevinçler, 2010'da tekrar edilen sınavda 88 aldığını dile getirerek, "88 de büyük başarı. Çalışıp bu puanı alamayan var. İlk sınavda aldığım puanla arada 7 puan fark var. Biz robot değiliz. Bana bu 7 puan soruluyor." şeklinde konuştu.

Sanıklar Berna Erciyas, Nebahat Sare Delici, Ahmet Yazıcı Muhammet Avcı, Alparslan Aydemir ve Ramazan Özbakır'ın savunmasının ardından mahkeme heyeti ara kararları açıkladı.

ByLock kullanıp kullanmadıkları araştırılacak

Mahkeme heyeti, sanıkların, FETÖ üyelerinin haberleştikleri ByLock programını kullanıp kullanmadıklarının emniyetten sorulması ve "kuvvetli suç şüphesi" nedeniyle sanıklardan Asım Kartal'ın tutuklanmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Davada geçmişte tutuksuz yargılanan eski Emniyet Amiri Öner Güven ile polis Harun Kocaman da mahkeme tarafından çıkarılan yakalama kararlarının ardından tutuklanmışlardı.

Muhabir: Barış Kılıç,İsmet Karakaş,Serdar Açıl

Kaynak: AA