PRİŞTİNE/PRİZREN

Türkiye Maarif Vakfı'nın (TMV) Kosova’daki okullarında ders zili çaldı.

TMV'nin başkent Priştine ve Prizren’deki okullarında düzenlenen açılış programlarına Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Türkiye Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, TMV Genel Başkanı Birol Akgün,TMV okulları Priştine Müdür Necdet Balkı ve Prizren Müdürü Ali Sedat Aslan'ın yanı sıra ülkedeki üst düzey yöneticiler, kurum ve kuruluş temsilcileri, aileler ve diğer davetliler katıldı.

Türkiye Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem, açılış töreninde yaptığı konuşmada, okul yetkilileri ve öğrencilerini tebrik ederken tüm öğrencilere yeni eğitim-öğretim yılında başarılar diledi.

TMV'nin 2013'e kadar Türkiye'nin adını kullanıp eğitimle uğraşan bir sivil toplum kuruluşu olarak görünen fakat geçen yıl Türkiye'de bir darbe girişiminin baş oyuncusu olan bir örgütten kurtulmak için kurulduğunu dile getiren Erdem, bu örgütün daha sonradan bir terör ve nifak örgütü olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Erdem, TMV okullarının Kosova'da kaliteli eğitim sunacağına ve bu okuldan çıkan öğrencilerin gelecekte başarılı bireyler olacağına inancının tam olduğunu dile getirerek, TMV okullarının arkasında 80 milyonluk Türkiye'nin sevgi, saygı ve muhabbetinin olduğunun bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Erdem, "Kısaca mesajım, Kosova'da yalnız iki Türk okulu vardır. Bunlar Maarif Vakfı adına Türk bayrağı kullanırlar ve Türkiye okulu olduklarını, Türkiye Cumhuriyeti'nin arkalarında olduğunu Kosova Eğitim Bakanlığı'nın bütün kurallarıyla birlikte bir eğitim kurumu olduklarını söyleyebilirler. Bu konuda sadece Maarif Vakfı'nın yetkileri vardır." dedi.

Türkiye Priştine Büyükelçisi Kılıç da bugünün heyecanlı bir gün olduğunu belirterek her başlangıcın olduğu gibi bugünün de mutluluk, umut ve heyecan içerdiğini söyledi.

TMV yetkililerinin kısa süre içinde büyük bir azim ve heyecanla bu akademik yılın açılışını gerçekleştirmeyi başardığını söyleyen Kılıç, Türkiye'nin her alanda ve her anlamda Kosova gibi dost bir ülkenin ve buradaki dost ve kardeş halkların daima yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurguladı.

TMV Genel Başkanı Akgün ise bugün gördüğü Kosovalı öğrencilerin gözlerindeki parıltının, Kosova'nın güçlü, demokratik ve istikrarlı geleceğinin bir yansıması olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 15 yıldır insana yatırım yaparak güçlendiğini ve bugünlere geldiğini vurgulayan Akgün, Kosova'nın da insana ve insan gücüne yatırım yapması gerektiğini ifade etti.

Akgün, "Amacımız modern anlamda bilimsel ilerleme ve evrensel değerler temelinde onlara modern bilim ve teknolojiyi sonuna kadar öğretmek ama aynı zamanda bu öğrencilerin kendi toplumları için birer lider olmalarını istiyoruz çünkü Kosova'nın geleceği parlaktır ve buradaki geleceğini biçimlendirecek olan en önemli unsur da insan unsurudur." ifadelerini kullandı.

TMV'nin 33 ülkede temsilciği olduğunu dile getiren Akgün, okulların gizli politik ve ideolojik herhangi bir gündemi olmadığını ve Kosova yasaları yönetmeliklerine saygılı bir şekilde faaliyet göstereceklerini sözlerine ekledi.

TMV okullarının Priştine Müdürü Necdet Balkı, hedeflerinin insanı ve akademik başarıyı tüm yönleriyle geliştirmek olduğunu söyledi.

Balkı, eğitim kadrolarının ve her öğrencinin öğrenme becerilerini geliştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Öte yandan, TMV okullarının Prizren Müdürü Ali Sedat Aslan bu okulun açılışında tarihi bir heyecan yaşadığını dile getirdi.

Azmin ve gayretin onları çalışmalarında kısa sürede nereye getirdiğine buradakilerin tanık olduğunu aktaran Aslan, "Biz onları eğer Kosova’nın geleceğine birer lider şahsiyetli hanımefendi ve beyefendi olarak yetiştirebilirsek işte o bizim ne büyük eserimiz olacaktır." diye konuştu.

Açılış programları çerçevesinde okul öğrencileri şiir okudu, yerel halk oyunları sergilendi.

Muhabir: Furkan Abdula, Figen Shaban

Kaynak: AA