Haber: ÖMER ŞAHİN - [email protected] / Arşivi

1990’lara damga vuran ‘faili meçhul’ cinayetlerin akıl almaz benzerliği ‘kopya cinayetler’ kavramını akla getiriyor. Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok ve Muammer Aksoy, 1990-99 arasında öldürüldü. Dört suikast için de aynı kişiler yakalandı. Benzer mühimmatlar ele geçirildi. Failler henüz bulunamadı ama tümü için aynı isimler ‘firari sanık’ olarak kırmızı bültenle aranıyor: Oğuz Demir ve Aydın Koral...
1990’lı yıllara damga vuran ve 22 yıldır aydınlatılamayan ‘aydınlara yönelik siyasi cinayetler’le ilgili çarpıcı belgeler ortaya çıktı. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na devletin resmi kaynaklarından ulaşan belgelere göre, Mumcu, Üçok, Aksoy ve Kışlalı’yı öldürmekle suçlanan kişiler aynı. Silahlı ya da bombalı saldırılarla gerçekleştirilen suikastlar sonrası ele geçirilen mühimmatlar da birbirinden farksız. Olayın en çarpıcı yönlerinden birisi de 1990’da ilk cinayeti işlediği gerekçesiyle ‘kırmızı bülten’le aranan iki şahsın 3 ve 9 yıl sonra yeniden cinayet işlemeleri. Oğuz Demir ve Aydın Koral, anılan 4 cinayetin zanlısı olarak ‘kırmızı bültenle’ aranmalarına rağmen bir türlü bulunamıyor.
Yakın tarihin en önemli siyasi cinayetleri olarak kayıtlara geçen ve kim(lerin), hangi bağlantılarla yaptıkları henüz belirlenemeyen bu cinayetler, siyaseti ve toplumsal hayatı da derinden etkiledi. ‘Faili meçhul’ olarak kalan cinayetlerden Prof. Dr. Bahriye Üçok ve Prof. Dr. Muammer Aksoy suikasti 1990’da, Uğur Mumcu suikastı 1993’te, Ahmet Taner Kışlalı suikastı ise 1999’da işlendi. İlk cinayetle sonuncusu arasında 9 yıl var. Ancak, katledilen kişilerin ‘kimliği’ kadar cinayet sonrası yaşanan gelişmeler de ‘kopya cinayetler’i akla getiriyor. Saldırılar hep bomba ya da silahla yapılıyor. Sonrasında hep 27’şer kişi gözaltına alınıyor, bunlardan 19’u tutuklanıyor. Cinayetin ardından suçlanan kişiler 3 ve 9 yıl sonra aynı cinayetleri yine işliyor.

HEP AYNI MÜHİMMAT

4 suikastın sonunda yakalanan şahısların ev, işyeri ve gösterdikleri yerlerde yapılan aramalar sonucu ele geçirilen malzemeler de birbirine çok benzer nitelikteydi. İşte kayıtlara geçen mühimmat:

4 uzun namlulu tabanca
 
8 lav silahı
35 tabanca 
51 susturucu
4 kanallı uzaktan kumanda, verici ve alıcı. 
225 gr. TNT
106 tam 14 yarım C4 
4 tüfek

Anayasa profesörü Muammer AKSOY, 31 Ocak 1990’da silahlı saldırıyla katledildi. İstanbul ve Ankara ’daki operasyonlarda 27 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 19’u tutuklandı. Oğuz Demir ve Aydın Koral olayla ilgili olarak halen kırmızı bültenle aranıyor.

Prof. Dr. Bahrİye ÜÇOK, 6 Ekim 1990’da adresine gönderilen bombalı paketle öldürüldü. Operasyonlarda 27 kişi yakalandı ve 19’u tutuklandı. Bu olayın da firari sanıkları olan Oğuz Demir ve Aydın Koral kırmızı bültenle aranıyor.

Ahmet Taner KIŞLALI da aracına konan bombayla katledildi. Ferhan Özmen bu cinayeti işlediğini ‘itiraf’ etti. ‘Cihad’ kod adlı Oğuz Demir’in de iştirak ettiğini söyledi. Demir ve Koral bu cinayetin de firari sanığı.

Uğur MUMCU, aracına konan bombayla katledildi. Yine 27 gözaltı, 19 tutuklama. Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan Kışlalı, Aksoy, Mumcu ve Üçok dahil 7 cinayet ve başka suçlardan ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. Olayın firari sanıkları ‘tanıdık’: Oğuz Demir ve Aydın Koral!