İSTANBUL

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma törenleri kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde açılışı yapılacak olan "Şehitler Makamı", Hattat Hüseyin Kutlu tarafından hüsn-i hatla süslendi.

Bilim Kültür ve Sanat Derneği'nden (BİKSAD) alınan bilgiye göre, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası çıkışında yapılan "Şehitler Makamı", bu akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.

Mimar Hilmi Şenalp tarafından yapılan "Şehitler Makamı" anıtının hüsn-i hat yazılarını BİKSAD'ın kurucusu Hattat Hüseyin Kutlu yazdı. Beşgen formda tasarlanan ve kenetlenmeye vurgu yapılan anıtta şehitlerin adı, levhalar üzerinde sıralı olarak yer aldı.

Hattat Hüseyin Kutlu'nun "Hüve'ş-Şehid" yazısının yer aldığı anıtın kubbesi ise sonsuzluğu ve şehitlerin ölümsüzlüğünü vurguluyor.

Anıtın çevresine ise her bir şehit için selvi ağacı ve gül dikildi.

Hilal içinde kelime-i tevhid

Şehitlerin isimlerinin bulunduğu kemerlerde iki daire içerisinde, birinde Bakara Suresi'nin 154. Ayeti "Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin. Bilakis onlar diridirler, lakin siz anlayamazsınız" , diğerinde ise farklı ayetlerden alınan, "Hâzihi Cennâtü Adnin- fedhulûha hâlidiyn (Şu Adn cennetleridir. Ebediyen giriniz oraya)" ibaresi yazıldı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne bakan kemerin dış tarafında ise hilal içine kelime-i tevhid, yıldızın köşelerine lafza-i nebi (Hazret-i Muhammed'in isimleri) yazılırken, kubbede 5 defa "Hüve'ş-Şehid" yazısı yer aldı.

Hattat Kutlu, Esma-i Hüsna'dan özellikle hüve ve şehid isimlerini seçtiklerini belirterek, kelime-i tevhid dışındaki hüsn-i hat yazılarının tümünün celi sülüs formunda yazıldığını kaydetti.

Muhabir: Hanife Sevinç

Kaynak: AA