Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, Yukarı Köprüçay Havzası’nda inşa edilecek olan Kasımlar Barajı ve HES Projesi’nin suları altında kalacak olan Ayvalıpınar-Kesme karayolunun yerine inşa edilecek yeni yol ve baraj için yapılan çalışmalarda yüzlerce karaçam ve meşe ağacının kesilmesi tepki çekiyor.

Ormanın kalbine HES hançeri
Isparta ve Antalya sınırlarında projelendirilen Kasımlar Barajı'nın ana gövdesinin inşa edileceği Suçatı ve Ballık mevkilerinde yoğunlaşan ağaç kıyımına Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’ndan yapılan açıklamayla tepki geldi. Baraj ve HES projesinin kapsayacağı alanda yürütülen çalışmalar sırasında daha şimdiden yüzlerce karaçam ve meşe ağacının kesilmesinin "vahşet" olarak nitelendiği platform açıklamasında, yaklaşık 1 milyon 800 bin metrekarelik alanı kapsayacağı belirtilen baraj gölü havzasının ve 1 milyon 200 bin metrekareyi bulan projenin genel alanının, 902 bin metrekarelik kısmının orman statüsünde olduğu ve söz konusu orman alanlarında kamulaştırma işlemi uygulanmayacağı kaydedildi.
kasimlar1.jpg
“Yasal ağaç kıyımını durdurun”
Projenin daha başlangıç aşamasında gerçekleşen ağaç kıyımının, sonrasında olacaklar konusunda kamuoyunu ve bölge insanını tedirgin ettiği dile getirilen açıklamada, “bölgenin karakteristik orman dokusunu oluşturan Karaçam, ardıç ve meşe gibi türler, hem bölge insanı hem de canlı yaşam için hayati önemdedir. Bölge halkının üretim araçlarını elinden alarak, tarımı, hayvancılığı ve geçimlik üretimi ortadan kaldırarak vadinin insansızlaşmasına neden olan sürecin geldiği nokta; bölgenin tüm değerlerinin özelleştirme mantığıyla şirketlere devredilmesidir. Tüm kamunun ortak malı olan, toprağın, suyun ve ormanların yalnızca birkaç şirketin çıkarına sunulması yaşam hakkının ihlali anlamına gelmektedir. Yasal olarak sürdürülen bu kıyımın bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz” denildi.

Tünel ve kanallar biyolojik çeşitliliğe ciddi tehdit
Kasımlar Barajı ve HES Projesi için biri 7, diğeri ise 11 kilometre olmak üzere iki iletim tüneliyle toplamda yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda iletim kanallarının inşa edileceğinin altı çizilen açıklamada, bu çalışmalar aşamasında bölgenin orman dokusu ve biyolojik çeşitliliğine yönelik ciddi zararların verilebileceği uyarısında bulunuldu.

“Ormanları işgal ettirmedik” diyen Başbakan’a gönderme
Başbakan Erdoğan’ın 4 Aralık günü Ankara’da katıldığı “Ak Kadınlar Ormanı” fidan dikme töreninde Türkiye’nin orman varlığını milli servet olarak gördüklerini söyleyerek, "Ormanlarımızın bir santimetre karesini dahi kimseye işgal ettirmedik. Herkes bunu böyle bilsin" ifadelerini kullandığı anımsatılan platform açıklamasında, “Köprüçay’da yaşanan bu orman kıyımlarını Sayın Başbakan’ın bilgisine sunuyoruz” ifadelerine yer verildi.
kasimlar2.jpg
Ormanlara kamulaştırma yok
Proje sahasında bulunan orman alanları için kamulaştırma işlemi uygulanmıyor. Orman niteliğini taşıyan sahalar için 6831 sayılı Orman Kanununun 17. maddesine göre Orman ve Su İşleri Bakanlığı ilgili orman bölge müdürlüğünden gerekli izinler alınması yeterli görülüyor. Enerji, yol ve liman gibi "kamu yararı" gözeten yatırımlar için uygulanan bu izlek, birçok bölgede tartışmalara neden oluyor. Kırsal yaşamın en belirleyici geçim araçlarından biri olan keçi yetiştiriciliğinin bitmesine neden olan ve ormanları kanunen keçilere yasaklayan düzenlemelerin, iş makinelerine açması eleştiri konusu oluyor.

Yusuf Yavuz