Yabancılara mesken satışı senenin önceki ayında salname bazda yüzdelik 13,4 artışla bin 462 olurken, satışların kestirmece ½ si Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Rusya vatandaşlarına yapıldı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, yabancılara mesken satışı senenin önceki ayında da gayret kesmeden bitmeme ederken hanuman ayında eller bin 462 mesken satın aldı.

Bu nicelik güzeşte senenin bire bir ayına uyarınca yüzdelik 13,4 artışa ayraç ederken, 2015'in önceki ayında bin 289 mesken satışı gerçekleşmişti.

Yabancıların mesken alımında önceki tercihleri değişmezken, hanuman ayında İstanbul'da 498 mesken satıldı. Bu ili 315 konutla Antalya, 129 konutla Bursa ve 84 konutla Yalova izledi. Bu senenin hanuman ayı ile güzeşte senenin bire bir ayı karşılaştırıldığında en çok artışın yaşandığı il yüzdelik 390,9 ile gine Trabzon oldu. Bu ili yüzdelik 65,9'la Ankara, yüzdelik 59,3'le Bursa izlem etti. Söz konusu çağda yabancıların mesken ediniminde en çok düşme yüzdelik 19,6 ile Antalya ve yüzdelik 11,6 ile Yalova'da yaşandı.

Konut talebinin 5'te 1'i Irak'tan

Ülke uyruklarına uyarınca yabancılara meydana getirilen mesken satışlarına bakıldığında, Irak vatandaşlarının hanuman ayında önceki tam arazi almış olduğu görülüyor. Ocak ayında 308 nüsha mesken meydan Iraklılar, satışların yüzdelik 21'ini oluşturuyor. Ocakta, Iraklıları 136 konutla Suudi Arabistanlılar, 134 konutla Kuveytliler ve 106 konutla Ruslar izlem etti. Söz konusu 4 diyar vatandaşlarına hanuman ayında 684 mesken satılırken, bu nicelik yabancılara mesken satışlarının kestirmece yarısını oluşturdu.

Iraklıların bu senenin hanuman ayına satın almış olduğu konut, güzeşte senenin bire bir ayına uyarınca yüzdelik 28,3 artarken, bire bir çağda Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşlarının satın aldıkları mesken sayısı sırayla yüzdelik 21,4 ve yüzdelik 8 yükseldi. Rus vatandaşların bu senenin hanuman ayında satın almış olduğu mesken sayısı salname bazda ise yüzdelik 32,5 düşme gösterdi.

Ocak ayında salname bazda en çok mesken satışının arttığı diyar yüzdelik 420 ile Afganistan olurken, bu ülkeyi yüzdelik 136,4'le Mısır ve yüzdelik 52,9'la Norveç izledi.

Kaynak: AA