İSTANBUL

Konut satış rakamları 2015'te de artmaya bitmeme etti. Geçen sene yüzdelik 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye vasıl ev satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kabilinden bugün açıklayan ev satış istatistiklerine mucibince ev satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en erdemli oranı alırken onu 146 bin 537 ev satışıyla Ankara, 77 bin 796 ev satışıyla İzmir izledi. En az satış ise 139 ev ile Hakkari'de görüldü.

Konut satış sayıları sonuç 3 yılda sırası ile 1 milyon 157 bin 190, 1 milyon 165 bin 381 ve 1 milyon 289 bin 320 biçiminde gerekleşti.

Sektör temsilcileri, Anadolu Ajansı'na TÜİK'in açıklamış bulunduğu veriler doğrultusunda ev satış paylarını değerlendirdi.

Sur: Yabancıya satışta çoğalma bitmeme edecek

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Haluk Sur, ev satışında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını söyledi.

Konut pazarının taşınmazlar dalının en ehemmiyetli ast segmentlerinden birisi bulunduğunu dile getiren Sur, 'Türkiye'de büyüyen mutedil sınıf, ev dalının yenilenme ihtiyacı, popülasyon çoğalma hızı ve kalan göçün birlikte şehirleşmenin ve ast bina çalışmalarının bitmeme ediyor olması, kentsel tahavvül gereksinimi üzere hususlar taşınmazlar dalının asliye dinamiklerini etkiliyor. Bu sebeple ev satış rakamlarının 2015 senesinde ortak geçmiş yıla mucibince yüzdelik 10,6 çoğalma göstermesi şaşırtı değil' dedi.

Aşa: Tüm olumsuzluklara karşın şişman başarı

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, tamamı bu olumsuzluklara karşın 2015'te Türkiye'nin büyümekte bulunan devletlere kıyasla elan erdemli miktarda büyüdüğünü özetleyen Aşa, 'Onca olumsuzluğa karşın ev satışlarında şişman ortak muvaffakiyet yakaladık. Aslında evren genelinde ev tutarları ve satış sayıları artıyor. Ancak Türkiye bu sıkıntılara karşın yüzdelik 10,6 artırdı. Bu rakam, gayrimenkulün lokomotifi bulunduğu Türk ekonomisinin de dobra yolda bulunduğunu gösteriyor' diyerek konuştu.

Tavukçuoğlu: 2016 senesinde ev satışları elan da artacak

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, 'Çok çetin ortak 2015 yılını geride bıraktık. Hem dü intihap devri yaşamamız hem dolardaki çabukluk tamamı sektörlerde bulunduğu üzere yapım sektöründe de kendisini gösterdi. Özellikle senenin ikinci yarısından itibaren satışlarda ağırbaşlı miktarda ortak eksilme meydana mevrut ve o devir da AYİDER adına yapmış olduğumuz tamamı açıklamalarda, ev satışlarının artacağı yönündeydi.' dedi.

Durbakayım: Beklentilerimizi konfirmasyon etti

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, '2015 yılı ev satışlarındaki rekor, açıklayan 1.289 milyon adetle resmileşti ve beklentilerimizi konfirmasyon etti. 2015 rekoru, 2014 yılı satışlarına mucibince yüzdelik 9,6'lık ortak artışı gösterirken, geçmiş sene gerçekleşen yüzdelik 6,7 oranındaki çoğalma çıtasını elan fevk çekti' biçiminde yorumda bulundu.

Kaynak: AA