Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçıranların yüzsüzlüğünü kendi yaşadığı ilginç bir örnekle anlattı. Devletten vergi kaçırmak için çeşitli yöntemlere başvuranların Maliye Bakanı olarak bizzat kendisinden bile yardım istediğini bildiren Şimşek, kendisine gelen bir telefonla yaşadığı şaşkınlık verici olayı şöyle anlattı:

Yapma suç işlersin

"Bir gün telefonum çaldı. Telefondaki ses uzaktan tanıdığım hali vakti yerinde bir vatandaşa ait. İstanbul'da bilmem ne konaklarından lüks bir villa kiralamak istemiş. Bana telefonda, 'Sayın Bakanım, kiralayacağım ev 5 bin dolar. Ancak ev sahibi benden, kiranın 2 bin dolarını bankaya yatırmamı, geri kalan 3 bin doları da elden vermemi istedi. Ben şimdi ne yapayım? dedi. 'Aman sakın öyle bir şey yapma. Her iki taraf da suç işlemiş olur. Kiranı bankadan yatırman gerekiyor' dedim."

Vergi kaçıranı yakalayacağız

Yaptığı uyarıdan sonra o vatandaşın bir daha kendisini aramadığını belirten Şimşek, "Ses soluk kesilince araştırdım. Öğrendim ki o villayı kiralamış. Bunun üzerine ben de bütün siteyi incelemeye aldırdım. Herkesin gelirini giderini araştırıyoruz" dedi. Şimşek, hem kiracı hem de ev sahiplerinin her türlü para hareketini izleyebilecek teknik kapasiteye sahip olduklarını belirtirken, "Bu insanlar ya araba alacak, ya bir yere harcama yapacak. En fazla 6 ay sonra vergisi ödenmemiş o para mutlaka sisteme girecektir. Kiracılar arasında şirketler de var. O şirketler bana stopaj iadesi için geldiğinde vergi kaçıran ev sahibi zaten açığa çıkacak" diye konuştu.

Dürüst vatandaş arıyorum

Bakan Şimşek, kiracı ile ev sahipleri arasında yapılan vergi hilesini mutlaka bir vatandaşın ortaya çıkıp açıklayacağına inandığını da vurguladı. "Şimdi o konaklarda oturanlar içinden bir tek dürüst vatandaş arıyorum" diyen Şimşek, "Tüm veriler elimizde var. Biz istesek 5 yıl geriye doğru ne faizler cezalar uygularız. Ama biz vatandaşı kazanalım istiyoruz" dedi.

Büyük götürenlerin peşindeyiz

Mehmet Şimşek, lüks restoranlara gidildiğinde POS cihazının çalışmadığının iddia edildiğini kaydetti. Bakan Şimşek, "POS çalışmıyor diye bir şey olmayacak. Yazar kasa ve POS bitişik olacak. Gerekirse bazı yoğunluğu olan yerlerde, ellerindeki kamera görüntülerini alacağız. Asıl derdimiz esnaf değil. Büyük götürenlerle uğraşıyoruz" uyarısı yaptı.

Mektuptan sonra sıra kapı çalmaya geldi

Gelir İdaresi yedek ödenekten para istendiğini aktaran Şimşek, niçin diye sorduğunda bütçenin mektup masrafı nedeniyle bittiğini açıkladıklarını söyledi. Şimşek şöyle devam etti:

"20 milyon lira ilave mektup masrafı varmış, dün imzaladım. İşi abartmışlar. Geçen sene 10 milyon kişiye mektup göndermişiz. SMS, e-posta gönderiyoruz.  Şimdi artık kapı çalmaya başlayacağız."

Konutta KDV'ye 3 modelimiz var

Maliye Bakanı Şimşek, konutta KDV'yi çalıştıklarını vurguladı. Şimşek, "KDV'nin hangi oranda uygulanacağı konusunda 3 modelimiz var. İnşaat birim maliyeti, emlak vergi değeri ve lüks olup olmadığı gibi 3 ayrı model. Ancak belki, sadece büyük şehirlerde şöyle olur da diyebiliriz" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ