Cumhuriyet Ankara Büro- Genelkurmay Başkanlığı, terör örgütü PKK militanları ile Silvan kırsalında çıkan çatışma sonucu 13 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan olay hakkında idari soruşturma başlattı. Bu kapsamda, şehit veren askeri birliğin komutanlarının ifadeleri alınacak. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından, Genelkurmay Başkanlığı’nın kamuoyuna detaylı bir açıklama yapacağı öğrenildi.

Zayiat ilk ateşte verildi

Edinilen bilgilere göre, idari soruşturma açılan olay anında, PKK’liler ilk önce yemek molasındaki askerleri koruyan 4 nöbetçiyi etkisiz hale getirdi. PKK’lilerin nöbetçilerin bulunduğu hâkim noktaları ele geçirdikten sonra silah ve mühimmatlarından ayrı bulunan askerler, açılan ilk ateşte büyük zayiatı aldı. Şehit düşen 13 askerin büyük bölümünün ilk ateş sırasında şehit düştüğü değerlendiriliyor. Yaralanan askerlerin ise atılan el bombaları ile çıkan yangında yer değiştiremedikleri için yandıkları belirtiliyor. Çok yakın mesafede gerçekleşen çatışmanın yaklaşık 1 saat sürdüğü ifade ediliyor. Askerlerin Türk savaş uçaklarından veya helikopterlerden açılan ateş nedeniye şehit düştükleri iddialarının ise doğru olmadığı ortaya çıktı. Komando eğitimi alan askerlerin “yorgun” olduğu iddiaları da gerçekdışı bulundu. Askerlerin ihtiyacı kadar istirahat ettikleri belirtildi. 40 kilogramlık çanta ile 27 km koşabilecek şekilde eğitilen askerlerin, çatışmanın yaşandığı günün sabahında saat 04.00’te konaklama bölgesinde dinlenmeye çekildikleri öğrenildi. Güneşin tepeye çıktığı saatlerde ise ağaçlık ve çalılık bir bölgede yemek molası verildi. Saldırı bu sırada askerler silahlarından ayrıyken gerçekleşti. Bu durum, PKK’li grubun askerleri gözetlediği şeklinde yorumlandı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın direktifi doğrultusunda kuvvet komutanlıklarınca yayımlanan emre göre, askeri personelin Facebook’ta üniformalı fotoğrafı, rütbesi ve görevi yer alamıyor. Ancak şehit erlerden birisinin operasyonda çekilen görüntülerinin Facebook’ta yayımlandığı basın organlarına yansıdı. Askerlerin, operasyondaki hal ve hareket tarzlarını açığa çıkaran görüntülerin çekilmesine neden izin verildiğinin de açılan soruşturma sırasında komutana sorulması bekleniyor. Fotoğraflarda, askerlerin toplu hedef oldukları da gözüküyor.
Yanmış cep telefonları, bu yasağın da delindiğini gösteriyor. Terör örgütünün elindeki yer kestirme ve dinleme cihazları ile cep telefonu kullanan askerlerin nokta koordinatlarının belirlenmesi de mümkün.

Barkın ŞIK/ Cumhuriyet