İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, İstanbul'daki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün (FSM) kapatılması sırasında çıkan olaylarda 3 kişinin şehit edilmesi ve 49 kişinin de yaralanmasına ilişkin 15'i tutuklu 61 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması tamamlandı.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmada, eski uzman tutuklu sanık Murat Berkmen, savunmasını tamamladı.

Berkmen, Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda tank uzman çavuşu olarak görev yaptığını, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında tank taburu eski yüzbaşı Vedat Yıldız’ın emriyle birliğe geldiğini iddia etti.

Berkmen, birliğe geç kaldığını öne sürerek, “Alarm verilmişti. Ben, biraz telaş içindeydim. Birliğimizin denetleme ve Kahramanmaraş’a intikali söz konusuydu. O akşam, birliğimizde tanklar çalıştırılmıştı. Ben tanklara mühimmatın yüklendiğini gördüm.” dedi.

Tankın ezdiği araçtaki vatandaşa kimse müdahale etmedi

Berkmen, tanklarla FSM Köprüsü'ne intikal ettikleri sırada kimsenin kendilerini uyarmadıklarını kaydetti.

Konvoy hızıyla ilerlediklerini iddia eden Berkmen, “Köprüye gelmeden önce önümüzdeki tank bariyere doğru yaklaştı, şeridini değiştirdi, ters yöne girdi. Tank kendi şeridinde değildi. Otomobil, tanka çarptı, aracın sürüklendiğini gördüm. Kaza yapan tanktan kimse inmedi, yola devam ettiler.” ifadelerini kullandı.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde vatandaşların kendilerine tepki gösterdiğini anlatan Berkmen, şöyle devam etti:

“Ellerinde Türk bayraklarıyla vatandaşlar geldi. ‘Terör saldırısı var’ diye uyardık. Adnan Yarbay’ın yere doğru ateş ettiğini, asfaltın kabardığını gördüm. Kendisine silahının namlusunu havaya kaldırmasını söyledim. Vatandaşın tepkisi artıyordu. Hemen tanka doğru koştum. Telsiz irtibatını kurarak, tankı çok yavaş hareket ettirdim. Bu sarada tankın üstünde kimse yoktu.”

"Komutan dediğimiz adamlar halka kurşun sıkıyor"

Tutuksuz sanık er Gökhan Bolu, darbe girişimini öğrendiği sırada hakkındaki “polise ve halka karşı direndi” iddialarının doğru olmadığını şunları söyledi:

“Ben kimseye direnmedim. Bütün asker arkadaşlarımdan yaklaşık 5 dakika sonra mühimmatı ve üzerimdeki kompozit başlığı falan teslim ettim. Sadece silahımı ve tek kurşunumu vermedim. Ben canımdan vazgeçmiştim, o kurşunun da kendime sıkmak için tuttum. Vatan haini değilim, ben sadece bu ülkede vatan haini sıfatıyla nefes almaktan korkuyorum. Komutan dediğimiz adamlar halka kurşun sıkıyor.”

Bolu, hakkındaki suçlamaları reddederek, “İnanıyorum ki, bu mahkeme suçluyu ve suçsuzu ayıracaktır.” dedi.

Duruşma, sanık savunmalarının tamamlanması için yarına ertelendi.​

Kaynak: AA