Papadimos, AB Zirvesinin ardından AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Joerg Asmussen ile görüştü.

Görüşmelerinde Yunanistan ekonomisi ile ilgili bilgi veren Papadimos, Yunan ekonomisinin 2000-2009 arasında avro bölgesindeki ülkeler arasında kaybettiği rekabetçi gücünün üçte birini son iki yılda yeniden kazandığını vurguladı.

AB Zirvesinde liderlerin PSI olarak bilinen tahvil takası görüşmeleri ile ilgili zorluklar ne olursa olsun birkaç gün içinde sonuca varmak üzere çabalara devam etmeleri yönünde bütün taraflara çağrıda bulunduklarına işaret eden Papadimos, özel sektör kreditörlerle yürütülen PSI müzakerelerinin troyka ile yürütülen ikinci borç anlaşması ile paralel gittiğine işaret etti.

Papadimos ABdeki ortaklarıyla yeni önlemler ya da Yunanistana bir bütçe komiserinin atanması konularında görüşülmediğini belirterek Yunan hükümetinin kendi pozisyonu ve kırmızı çizgileri olduğunu vurguladı.

Papadimos, bu aşamada hükümeti destekleyen siyasi partilerin düzeylerini koruyacakları değerlendirmesinde bulunarak, Yunan milletvekillerinin de ülke çıkarını gözönünde bulundurarak görevlerini yerine getirecekleri umduğunu dile getirdi.

AB SİYASİLERDEN TAAHHÜT TALEP ETTİ
ABnin, Yunan siyasi partilerinden yeni programın uygulanması yönünde kati taahhüt talebinde bulunduğunu belirten Papadimos, sözkonusu taahhüdün hangi yöntemle ifade edileceğinin ileride tespit edileceğini kaydetti.

Papadimos, zamanın daraldığını da vurgulayarak, Avrupanın Atinaya ekonomisini canlandırmak için yaptığı devasa çabalarını desteklemek için gerek parasal gerekse teknik açıdan açık bir şekilde destek verdiğine işaret etti.

Yunan halkının büyük fedakarlıklarda bulunduğunu da kaydederek gelirlerinin kısıtlandığını ve gençlerde işsizlik oranının yüzde 40a vardığını kaydeden Papadimos, bu kritik anlarda krizin aşılması için herkesin sağduyu ve birlik içinde hükümeti desteklenmesi gerektiğini de dile getirdi.

AA