Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Derin Kar ve Şiddetli Soğuklarda Muharebe Merkezi Komutanlığında planlı eğitimlere eklenmiş bulunan 9. Komando Tugay Komutanlığı 57. Komando Taburu, askeri kayakçılık, çığ ve çığda kontrol kurtarma, taktik harekat becerilerini yürütme etikleri tatbikatla gözler önüne serdi.

'Parslar' yerine bilinen Sarıkamış'ta konuşlu 57. Komanda Taburu'nun, kar kalınlığının arsa mekân 1 metreyi bulmuş bulunduğu güçlü toprak şartlarında, geceleyin ve gün gerçekleştirdiği tatbikat, AA ekibince görüntülendi.

Aldıkları talimatı 'komando andı' içerek yürütme etmeye süregelen birlikler, çıktıkları operasyonda öz kere emniyetlerini güzergah süresince mayın kontrol köpeği 'Arel' inde katılımıyla patlayıcı araması yaparak ve rastgele muhtelif saldırıya için anık müşterek biçimde ilerledi.

Saldırılara için müşterek tane canevi oluyorlar

Farklı senaryoların yürütme edilmiş bulunduğu tatbikatta, sunulan ferman doğrultusunda yüksek Türk inşası zırhlı personel hamal 'kirpi' araçlarıyla çabucak fariza bölgelerine geçiş fail komandoların en iri gücü ise topu topu görevlerde müşterek tane canevi olabilmeleri.

Karlı zeminde meydana gelen güçlü intikalde müşterek tane müşterek iz oluşturarak ilerleyici birlikler, kar kamuflajlarıya doğayı kendilerine koruma ederek, en güç koşullarda harekat gerçekleştirebilme becerilerini ortaya koydu.

Zorda kalanın da imdadına onlar yetişiyor

Çığda kontrol istirdat eğitimi de meydan komandolar, çığ düşmesi kararı arazide hayatı tehlikeye girenlerin de yardımına koşuyor.

Çığ altında kalanların bulunduğu bilgisi üstüne görüngü durumunda kontrol istirdat faaliyeti karşıcı komandolar, kontrol istirdat köpeği 'Alcan' ile icra ettikleri aramada, çığ düşmesi kar yığını altında artan müşterek kişiyi başarıyla kurtardı. Arama istirdat faaliyetini, karda sonda çubuklarıyla sürdüren komandolar, çığ altındaki ikinci kişiyi de kurtarmayı sonunda başardı.

Kış muharebesinde tankların delici biberli gücü

Sarıkamış'taki 9. Komando Tugayı bünyesindeki tank taburunun da modernize M48A5T2 tanklarla katılmış bulunduğu tatbikatta, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sezon şartları ne olursa olsun yüksek vurucu gücü ortaya çıktı.

M48 tanklarının en çağcıl versiyonu bulunan geceleyin düşünüm dizgeli tankların, karlı arazide taaruza geçmiş bulunduğu tatbikatta, gerektiğinde sisileme yaparak öz gizleyen tanklar, belirlenen hedefleri tekerlek tekerlek mükemmel vurma vuruşlarla imha etti.

Kaynak: AA