Silivri’de tutuklu bulunan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, eski devlet bakanlarından Tayyibe Gülek ile bir suikastta yaşamını yitiren DİSK’in kurucusu Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler CHP’den aday adaylığı başvurusunda bulundu.

CHP’de 19 Mart Cumartesi günü başlayan aday adaylığı başvuruları dün sona ererken, yaklaşık 4 bin kişi adaylık için başvuruda bulundu. İlhan Cihaner, son günde CHP Genel Merkezi’ne gelerek başvuruda bulunurken “İstifa ederek siyaset yolunda ilk adımı atmıştım, bu da ikinci adım. CHP seçmeninin yoğun talepleri üzerine bu kararı verdim. Daha özgür, daha eşitlikçi, daha demokratik bir Türkiye’ye, daha özgür bir basını göreceğimiz Türkiye için bu yolda mücadele edenlere destek vermek için siyasetteyim” açıklamasını yaptı. Kılıçdaroğlu ile bir görüşmesi olmadığını, vurgulayan Cihaner; başvurusunda İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana’yı yazdığını kaydetti. Cihaner, partiye gelişi sırasında partililer tarafından alkışlarla ve çeşitli sloganlarla karşılandı.

Prof. Haberal Ankara 1. bölgeden milletvekili aday adayı olmak için dün avukatları aracılığıyla başvurusunu yaptı. Sanatçı Ali Rıza Binboğa, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün eski eşi Aylin Kotil de İstanbul için aday adaylığı başvurusunda bulundu.

Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav da başvuruların son gününde akşam saatlerinde danışmanı aracılığıyla aday adaylığı başvurusunu yaptı. CHP’nin mevcut milletvekillerinden sadece 5 isim adaylık için başvurmadı. İstanbul milletvekilleri Esfender Korkmaz ve Ali Topuz, Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, Muğla Milletvekili Gürol Ergin ve Ali Koçal milletvekili aday adayı olmak için başvuruda bulunmadı.

Mustafa Balbay, Oktay Ekşi, Veli Özdemir, Enver Aysever, Ali Öztunç, İsmet Hazardağlı, Mustafa Dolu, Hüseyin Yıldız, İdris Akyüz, Ümit Zileli, Emin Koç, Şaban Sevinç, Hulki Cevizoğlu, Aydın Ayaydın, Ali Öztunç, Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu da gazeteci kökenli aday adayları oldu.

Yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olan eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da Ankara’dan adaylık başvurusunda bulundu. Eski bakanlardan Alev Coşkun, eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ile eski 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zümrüt aday adaylığı için CHP’ye başvuranlar arasında yer aldı. DSP’li eski Devlet Bakanı Tayyibe Gülek Adana’dan, eski vali Fuat Güven Eskişehir’den, eski Başbakanlık müşavirlerinden Murat Uzun ve eski Denizli milletvekili Mustafa Gazalcı Ankara’dan aday adayı olurlarken eski İstanbul Valisi Erol Çakır, halk müziği sanatçısı Necla Akben, eski Devlet Bakanı İbrahim Tez ve Ünlühani Gül Göçük de başvuranlar arasında yer aldı.

İzmir eski milletvekili Sabri Ergül, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı Rıza Türmen, eski CHP Parti Meclisi üyesi Savcı Sayan, eski İstanbul il Başkanı Berhan Şimşe, CHP PM üyesi Melda Onur, eski İstanbul Barosu Başkanı Kasım Kolcuoğlu da CHP’den milletvekili aday adayı oldu.

Bursa’da kısa adı ‘Gökkuşağı’ olan Travestileri Transseksüelleri Gayleri Lezbiyenleri Koruma Yardımlaşma Derneği’nin Başkanı transseksüel Öykü Özen de CHP’den aday adayı oldu. Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın da akşam saatlerinde başvurduğu iddia edildi. Ayrıca, Avcı’nın başvurusunun kabul edilmediği yönünde bir iddia daha ortaya atıldı.

Adaylar politikalarını anlattı

CHP’de milletvekili aday adaylığı başvurusu öncesi çok sayıda tanınmış isim partiye akın etti. Milletvekili aday adayları, “birikimlerini, deneyimlerini, projelerini hayata geçirmek için aday adayı olduklarını, olası bir CHP iktidarında hayata geçirmek istediklerini” belirttiler. Aday adayları, aday gösterilerek seçilmeleri halinde izleyecekleri politikaları gazetemize anlattılar.

Rıdvan Budak: Yüzde 40’ın üzerinde oy bekliyorum

21. Dönem İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak İstanbul 3. bölgeden milletvekili aday adayı olarak yeniden başvurdu. Bölgesinde uzun süredir taban çalışması yapan Rıdvan Budak, “Bölgemizde CHP örgütünün dikkate alınması halinde yüzde 40’ın üzerinde oy bekliyorum” dedi.

Eyidoğan: Afet stratejisi için çalışacağım

CHP Parti Meclisi üyesi, İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, CHP’den İstanbul milletvekili aday adayı oldu. Eyidoğan, Meclis’e girmesi halinde ulusal deprem ve afet politikalarının belirlenmesi için çalışacağını söyledi. Prof. Eyidoğan, afet risklerinin azaltılması, ulusal afet stratejisinin oluşturulması, çağın gereklerine uygun bir yönetim sistemi için çaba sarf edeceğini belirterek “Depremle ilgili hukuksal, yasal ve fiziksel altyapıda, örgütlenme konusunda eksikliklerin giderilmesi için çalışacağız” dedi. Eyidoğan, mevcut imar yasasında “deprem riskinin azaltılması” kavramının da konuyla ilgili yaptırımların da olmadığını ifade ederek “CHP iktidarında İmar Yasası yeni baştan ele alınacak ülke koşullarına göre yeniden değerlendirilecek. Eksiklikler giderilecek” diye konuştu.

Deprem: Her öğrenciye bir şişe süt

CHP’den İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı veteriner hekim Oktay Deprem, AKP hükümeti ile birlikte Türkiye’de hayvancılığın dışa bağımlı hale geldiğini, hayvancılığın ancak süt inekçiliğini ilerleterek geliştirilebileceğini belirterek “Her eve, her öğrenciye bir şişe süt” projesinin, ülke hayvancılığının temelini oluşturacağını söyledi. Anatolia Hayvan Hastanesi sahibi, Türk Veteriner Hekimliği Birliği Merkez Konseyi delegesi Oktay Deprem devletin süt tüketimini teşvik etmesi gerektiğine dikkat çekerek “Süt inekçiliğinin geliştirilmesinin yolu sütün para eder bir meta haline gelmesidir. Bu süt tüketiminin devlet eliyle teşviki ile mümkündür. Süt tüketiminin bugün için devlet eliyle yapıldığı takdirde en kolaycı yol, en işlevsel yol ilköğretim çağındaki öğrencilere ücretsiz, devlet eliyle her sabah bir şişe sütün evinin önüne konulmasıdır” dedi.

Mehmet Yıldırım: Varoşların sesi olmak istiyorum

22. Dönem CHP Kastamonu milletvekili Mehmet Yıldırım, CHP’den İstanbul 1. bölgeden milletvekili aday adayı olduğunu belirtti. Mehmet Yıldırım gazetemize yaptığı değerlendirmede, “Ok gibi doğruyum, yay gibi eğri değilim. Daha önce de Meclis’te halkın sesi oldum. Halkın iktidarında halkın vekilliğini yapmak, İstanbul’un en sıkıntılı yerlerinden olan varoşların sesi olmak, kimsesizlerin, yoksulların sesi ve adresi olmak istiyorum” dedi.

Dr. Özkahraman: Üzerimize büyük görev düşüyor

Yaşam Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Beyzade Özkahraman CHP 3. bölgeden milletvekili aday adayı oldu. AKP iktidarı ile birlikte Türkiye’de eksen kaymasının yaşandığını anlatan Dr. Özkahraman, “Türkiye’nin yapısal oranı değişmiştir. AKP 3. kez iktidar olursa bu Türkiye açısından endişe verici bir durum olur. Demokrasi, laiklik, çağdaşlık ve hukukun üstünlüğüne inanan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu CHP’nin bu süreçte üzerine büyük görev düştüğünü düşünüyorum” dedi. Özkahraman, 3 üniversite bitirdiğini, bilgi ve deneyimlerini CHP’de göstermek istediğini belirtti.

Öğüt: Sağlıkta dönüşüm

İstanbul Diş hekimleri Odası Başkanlığı görevinden istifa eden CHP İstanbul birinci bölge milletvekili aday adayı olan Kadir Gökmen Öğüt, Türkiye’de sağlık politikalarının uluslararası tekeller tarafından yönetildiğini, ülke kaynaklarının kötü kullanıldığını, koruyucu hekimlik yerine tedavi edici hekimlik ve ilaç sarfiyatına yönelik hekimlik yapıldığını söyledi. Öğüt, sağlık harcamalarında halkın cebinden ciddi paralar çıktığını belirterek “Sağlıkta Dönüşüm programının tamamen halkın aleyhine olduğunu anlatmak için, demokratik kitle örgütlerinin yok sayılmasına karşı demokratik kitle örgütlerinin uzmanlıklarından yararlanılmasını düşündüğüm için adayım” dedi.

Yusuf Günaydın

12 Eylül askeri darbesinden sonra kurulan SHP’den 1989-1994 döneminde Fatih Belediye Başkanı seçilen Dr. Yusuf Günaydın İstanbul ikinci bölgeden aday adayı olarak başvuruda bulundu.

Ali Kaya: Aydınlık için

Tarihçi yazar Ali Kaya CHP’den İstanbul ikinci bölge aday adayı oldu. Ali Kaya, “Halkımızı ezdirmemek, ülkemizi soydurmamak, devletimizi böldürmemek, aydınlık Türkiye’nin geleceği için adayım” dedi.


Nurettin Sözen: Önce insan

Eski CHP Sivas milletvekili, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sözen, CHP’den İstanbul 3. bölge milletvekili aday adaylığı için başvuru yaptı. Prof. Sözen, milletvekilliği ve belediye başkanlığı dönemindeki çalışmalarını ve anılarını “Demokrasi Tutkusu 2” adlı kitabında topladı. 1989 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı sürecinde başında “Demokrasi Tutkusu” adlı kitabının ikincisini yayımlayan Sözen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemdeki çalışmalarında olduğu gibi yine “önce insan” vurgusu yaptı. Kitabında siyasi yaşamının tarihi anlarına da yer veren Sözen, siyasi yaşamı boyunca siyasal, sosyal, akademik, idari ve parlamento sürecini çoğu kez iç içe ve yoğun yaşadığını ve siyasilerin yaşamlarının tüm ayrıntılarının da kamuoyu tarafından bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Şinasi Yalçın 2. bölgeden

Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı, eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü ve Büyükşehir Belediyesi Kontrol Daire Başkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü görevlerinde bulunan, son genel seçimlerde ise Sarıyer Bölgesi Seçim Koordinatörü Başkanlığı yapan Şinasi Yalçın İstanbul 2. bölgeden milletvekili aday adayı olarak başvurdu. Şinasi Yalçın, birçok sivil toplum örgütünde görev yaptı.

Yener: Sorunların çözüm yeri Meclis

Bakırköy ve Bahçelievler’de ilçe başkanlığı yapmış ve üç kez önseçimde birinci ve üçüncü sıradan milletvekili adayı olan eğitimci İbrahim Yener “Türkiye’nin sorunlarının parlamentoda çözülebileceğine inanıyorum. Türkiye’nin gelir dağılımı eşitsizliği, işsizlik ve Kürt meselesi sorunu gibi sorunlarının çözümü yeri Meclis’tir. O nedenle milletvekilliği dışında bir makama aday olmadım. Ama yıllarca ilçe başkanlığı ve il yöneticiliği görevlerinde bulunan bir örgüt emekçisi oldum. Emeğin bir değeri varsa eğer genel merkezimizin bu emeği takdir edeceğine inanıyorum” dedi.

Cumhuriyet