İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, CHP'nin 1 Kasım seçimlerinde yenilgiye uğradığını belirterek, aldığı yüzde 25'lik oyun başarı olmadığını söyledi. Adaylığı tartışmalarına ilişkin ise "Cumhuriyet Halk Partisi'nin, "kurtarıcılara" değil, öncelikle ideolojik bir netliğe, yitirdiği kurumsal, siyasal hafızasını geri kazanmaya, fikri bir tazelenmeye ihtiyacı vardır" dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nda (SMMMO) düzenlediği basın toplantısıyla CHP ve adaylığı hakkında açıklamalarda bulundu. 1 Kasım seçimlerinden yaklaşık 2 hafta önce CHP'ye üye olan Ümit Kocasakal, parti içerisinde ismiyle ilgili bir çok değerlendirmenin yapılıp, beklentilerin dile getirildiğini, bu konuya açıklık getirmek için de basın toplantısı düzenlendiğini açıkladı.

Ümit Kocasakal, hazırladığı 10 sayfalık manifestoyu okudu. CHP'nin ayağa kalkmadan, Türkiye'nin ayağa kalkamayacağını söyleyen Kocasakal, gelinen durumun, kişiler ve Genel Başkanlığa adaylık üzerinden çözümlenmeye çalışılmasını doğru bulmadığını belirtti. 
 
"CHP'NİN %25'LERE SIKIŞMASI, BİR BAŞARI OLARAK GÖRÜLEMEZ"

Kocasakal şunları söyledi; "Öncelikle ifade etmek isterim ki gelinen durumun, ideolojik-düşünsel boyutları, temelleri bir yana bırakılarak, kişiler ve genel başkanlığa "adaylık" üzerinden çözümlenmeye çalışılmasını doğru bulmamaktayım. Cumhuriyet Halk Partisinin barajı geçmesi, meclise girmesi, göreceli olarak oyunu bir miktar artırması, ülkenin böylesine olumsuz koşullarda bulunduğu bir ortamda %25'lere sıkışması, bir başarı olarak görülemez, gösterilemez. Bu hem kendisini hem de toplumu yanıltmaktan öte bir sonuç doğurmaz" 
 
"CUMHURİYET HALK PARTİSİ'NİN 'KURTARICILARA' DEĞİL, FİKRİ BİR TAZELENMEYE İHTİYACI VARDIR"

Kocasakal, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin, belli kişi veya kişilere, 'kurtarıcılara' değil, öncelikle ideolojik bir netliğe, doğrultu tutarlılığına, yön duygusunu yeniden kazanmaya, yitirdiği kurumsal, siyasal hafızasını geri kazanmaya, zengin tarihinden, köklerinden kuvvet alacak fikri bir tazelenmeye ihtiyacı vardır" diye konuştu.
 
Kocasakal, "Bu çerçevede, mevcut zihniyet ve yapının korunacağı, belirttiğim ilkelerin tartışılmadığı, bunları tam olarak ve açıkça içermeyen, bunları hayata geçirmeye yönelmeyen, kim olursa olsun, sadece kişi veya kişilere bağlı hiç bir hareketin içinde yer almayacağımı, destek vermeyeceğimi, bu bağlamda bir takım delege hesapları ve pazarlıkları ile başkaca pazarlıklar ve buna bağlı ittifaklar içerisinde de bulunmadığımı ve bulunmayacağımı; buna karşılık, bu ilkeler etrafında oluşacak her türlü hareketi ve bunları temsil edip egemen kılmaya çalışacak olanları büyük bir heyecanla ve kuvvetle destekleyeceğimi kamuoyuna beyan ederim" açıklmasında bulundu.
 
ATATÜRK'ÜN KOLTUĞUNA OTURMAK ÇOK KOLAY İŞ DEĞİL"

İstanbul Barosu Başkanı aday olacak mısınız? sorusuna, "Bir kere şunu söyleyeyim Atatürk'ün koltuğuna aday olmak çok kolay birşey değil. İnsanın kendisini, birikimini, herşeyini sorgulaması gerekir. Ben bunun kolay birşey olduğunu düşünmüyorum bir kere. Yoksa ne olacak bir açıklama, 'adayım...' Ama sakın 'hoca top çeviriyor' diye düşünmeyin. Bu bir adaylık açıklaması değil. Ama bu olası bir adaylığın sadece benim için düşünmeyin bunu herhangi birisi de olabilir. Genel anlamda bir adaylığın olması gereken fikri, felsefi alt yapısı olmaksızın...Ben burada bir adaylık açıklamasından ziyade bir adaylığın başarılı olabilmesinin koşullarını sıralıyorum. Bu koşullar olmadıktan sonra Hasan, Ahmet, Veli ne olacak..." diye konuştu.


ÜMİT KOCASAKAL'IN CHP MANİFESTOSU'NUN TAM METNİ