DÜZCE - Ömer Ürer-Ömer Faruk Cebeci

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 15 Temmuz öncesinde bakanlık bünyesinde yapılanan FETÖ mensuplarının verdiği kredilerin incelenmesinden yola çıkarak görevden almalar gerçekleştirdiklerini anlattı.

Bu kapsamda, T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığında (KOSGEB) daire başkanı ve müdür seviyesindeki kişilerin görevden alındığını aktaran Özlü, 15 Temmuz öncesinde kime ne kadar destek verildiğini, nasıl destek verildiğini ve usule uygunluklarının incelendiğini, hazırlanacak raporun gereğini yapacaklarını kaydetti.

3 milyar 750 milyon liralık destek sağlandı

KOSGEB'in kurulduğu günden bugüne kadar verdiği tüm desteklerin toplamından daha büyük desteği şu anda verdiklerini anlatan Özlü, şunları söyledi:

"11 milyar liraya yakın bir desteği veriyoruz. Toplam 152 bin 500 KOBİ desteğini aldı. Bunun da toplam maliyeti, piyasaya giren para 3 milyar 750 milyon oldu. 10 Mart'tan 6 Nisan'a kadar küçük işletmelere, mikro KOBİ'lere 3 milyar 750 milyon nakit girişi oldu. Buradaki hedefimiz 11 milyar liradır. Halen işlem başlatmayan 40 bine yakın KOBİ var, demek ki ihtiyaçları yok. Kendilerine mesaj gitmiş olmasına rağmen işlem başlatmadılar. Bir ara bankalardan şikayetler vardı, bunları aştık. Türkiye'deki bütün KOSGEB müdürleri, bankalar teyakkuz halindeler. Adeta bir kredi seferberliği ilan ettik. Bugünkü rakam 3 milyar 750 milyon. Bu rakam yarın 4 milyarı geçer. Tahmin ediyorum 10 Nisan'a kadar, 11 milyarın yarısından çoğunu KOBİ'lerle buluşturmuş olacağız. Piyasalarda bu sebeple bir rahatlama, sirkülasyon olacağını söylemem gerekir."

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasının en bariz şekilde gerçekleştiği kurumlardan birinin de bakanlığı ile ilgili kurumlar olduğunu belirtti.

Bu kurumların başında TÜBİTAK'ın geldiğini belirten Özlü, "2011 ile 2013 yılları arasında TÜBİTAK'a bin 706 kişi alınmış. TÜBİTAK'ın o tarihteki toplam personel sayısının 4 bin 500 civarında olduğunu düşünürseniz, yarı yarıya bir rakam demektir. Bu aslında hesapsız kitapsız, sorumsuz bir işe alım politikası, daha doğrusu bir personel yapılanması söz konusu. Bunların tamamını inceledik, tamamına yakınının işine son verdik. Halen içerisinde kendisini gizlemiş, tespit edemediğimiz kişiler var mıdır? Olabilir. Takip ettiklerimiz var." diye konuştu.

Kaynak: AA