Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın lodos yamaçlarından doğan ve Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülen Kızılırmak'ta, eriyen karların etkisiyle sonuç 5 senenin en erdemli su seviyesine ulaşıldı.

Yaz kuraklığı devrinde kimisi bölümlerinde ortak kıyısından başka kıyısına yayan geçebilmenin cins bulunduğu Kızılırmak'ta, eriyen karların etkisiyle su düzeyi arttı.

Bahar aylarında en erdemli su düzeyinin ölçüldüğü Kızılırmak'ta bu sene derin kar yağışı zımnında sonuç 5 senenin en erdemli su düzeyi ölçüldü.

Yetkililer, ırmağın debisinin kar sularının ve boğanak yağışların etkisiyle henüz da yükselmesinin beklendiğini, fakat seylap tehlikesinin olmadığını belirtti.

Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü ekiplerince Kızılırmak'ın Sivas girişi Dikmencik mevkisinde gücük ay ayında meydana getirilen ölçümlerde ırmağın azami debisi, sabık senenin bire ortak zamanına layıkıyla 4 kattan aşkın arttı.

Dikmencik mevkisinde sabık sene gücük ay ayında 35,6 metreküp/saniye adına ölçülen azami debi, bu senenin bire ortak devrinde 152 metreküpe yükseldi.

Irmağın Sivas çıkışındaki Söğütlühan mevkisinde bu sene gücük ay ayında meydana getirilen ölçümlerde ise azami akım 163 metreküp/saniye adına belirleme edildi. Söğütlühan'da azami akım sabık sene bire ortak tarihte meydana getirilen ölçümlerde 37,8 metreküp/saniye adına belirlenmişti. Öte yandan, Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden tahsil edilen bilgiye göre, bu sene gücük ay ayında metrekareye 44,3 kilo yağmur düştü. Şubat ayları temel alındığında sonuç 4 senenin en erdemli yağmur miktarı gerçekleşti. Şubat ayında metrekareye 2013'te 24,1, 2014'te 21,9, 2015'te 36,5 kilo yağmur düşmüştü.Muhabir: Serhat Zafer

Kaynak: AA