Kızılay, Ramazan’ın bereketini Somali, Yemen ve Sudan’a taşıyor

Kızılay’ın Ramazan ayında Somali, Yemen ve Sudan’a göndereceği yardım gemisi Mersin Taşucu Seka Limanı'nda yükleniyor. Gemide incelemelerde bulunan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, geminin 3 milyon insanı bir ay boyunca besleyebilecek gıda barındırdığını söyledi.

 

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Mersin'in Silifke ilçesinde demirli bulunan ve Ramazan ayında un, şeker, ilaç ve çocuk malzemelerinden oluşan 15 bin tonluk yardım malzemesini Somali'ye götürecek Sebat adlı gemide incelemelerde bulundu. Dr. Kınık, burada yaptığı açıklamada, iklim felaketinden sonra Afrika'nın özellikle doğu bölgesinde ve Yemen'de çok büyük bir kuraklık başladığını, bunun son 60 yılın en ağır kuraklığı olduğunu ve büyük bir açlık krizini tetiklediğini söyledi.

 

15 bin tonluk gıda yardımı

 

Özellikle silahlı çatışmaların yaşandığı ve devlet düzeninin zayıf olduğu, Somali, Yemen ve Güney Sudan'da bu durumun tam bir felaket halini aldığını belirten Dr. Kerem Kınık, “Kızılay olarak Anadolumuzun yardımsever insanlarıyla, devletimizin AFAD, TİKA, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kurumlarıyla Cumhurbaşkanımızın Mart ayında başlatmış olduğu 'Umudu Ol' kampanyasıyla beraber harekete geçtik. Gemimizin kalkmasına 1-2 gün kaldı. Bu geminin içerisinde 15 bin tonluk gıda var. Un, şeker, ilaç, çocuk mamaları olacak. Somali'nin bütün bölgelerine gidecek bu yardım. 3 milyon insanı bir ay boyunca besleyebilecek gıda barındırıyor” dedi.

Dr. Kınık, Sebat gemisine benzer 2 geminin daha hazırlandığını, bundan sonraki geminin Yemen'e gideceğini ve aynı yükü taşıyacağını aktardı. Yemen'de sadece geçen yıl 65 bin çocuğun açlıktan öldüğünü bildiren Kerem Kınık, “Şu an Somali, Yemen ve Güney Sudan’da büyük bir kolera salgını var. Yemen'i takiben de inşallah Güney Sudan'a Cuba bölgesi ve kuzey bölgelerine ulaşmaya çalışacağız. İnşallah o bölgedeki açlıkla boğuşan, ölümün kıyısına gelmiş olan yaklaşık 9 milyon insana bu gemiler aracılığıyla ulaşacağız. 9 milyon insanı en azından ramazan boyunca bir ay besleyebilecek gıdaları o insanlara ulaştırmış olacağız” diye konuştu.

SOMALİ'YE 12. GEMİ GİDİYOR

Dr. Kınık, bu geminin son 6 yıldaki 16'ncı insani yardım gemisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Geçen sene sadece Somali, Etiyopya ve Gazze bölgesine 5 gemi gönderdik. Bununla beraber Somali'ye gönderdiğimiz gemi sayısı 12 oluyor. Bununla beraber 85 bin ton gıda malzemesi ve insani yardım malzemesini sadece Somali'ye göndermiş oluyoruz. Bu bizim için bir gurur kaynağı, bir övünç meselesi ama insanlığa olan borcumuzu bir şekilde ödediğimiz için de sorumluluklarımızı yerine getirmiş oluyoruz. Bu gemilerin içerisinde taşınan yük Somali bölgesinde Somali Kızılayı ile yerel yetkililerle ve Kızılay’ın Somali delegasyonu aracılığıyla Somali'nin bütün bölgelerine, özellikle kuraklığın vurmuş olduğu bölgelere dağıtılacak.”

'UMUDU OL' KAMPANYASI

Umudu Ol" kampanyasının Ramazanda da devam edeceğini dile getiren Dr. Kınık, “Bu kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşlarımız, 'www.kızılay.org.tr' internet sitesinden veya 168 numaralı çağrı merkezimizi arayarak uzmanlarımızla görüşebilirler. 2868 kısa mesaj hattına boş mesaj veya BAĞIŞ yazarak 10 lira katkı verebilirler. Bütün Türkiye geneline yayılmış olan PTT işlem merkezlerinde 2868 posta çeki hesabımıza doğrudan para yatırabilirler. Türkiye'nin bütün kamu ve özel bankalarındaki online bağış hesaplarına destek verebilirler." ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER7.COM