Konya'da 2002 yılında kalça çıkığı ameliyatında anestezi hatası nedeniyle bitkisel hayata girdiği öne sürülen, 7 yıl sonra da 9 yaşındayken ölen Sevgi Öz'ün babası Muammer Öz, kızıyla ilgili açılan ikinci davanın da zaman aşımıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

2002 yılında 2 yaşındayken Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kalça çıkığı ameliyatına alınan Sevgi Öz iddiaya göre, yanlış anestezi sonucu bitkisel hayata girdi. Baba Muammer Öz, sorumlular hakkında hukuk mücadelesi başlattı. 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Taksirle yaralamaya sebebiyet verme' suçundan görülen ve 7 yıl süren dava sonrası anestezi uzmanı R.O. 8'de 1 kusurlu bulunarak 153 TL, anestezi teknisyeni İ.D. de 8'de 2 oranında kusurlu bulunarak 76 TL para cezası verildi. Mahkeme hükmün açıklanmasını geri bırakıp, bu cezaları erteledi.

AİHM'E BAŞVURDU

Mahkemenin verdiği karar üzerine baba Muammer Öz, avukatları aracılığıyla dosyayı Yargıtay'a temyize gönderirken, verilen cezayı az bularak AİHM'e başvurdu. AİHM, babanın başvurusunu kabul etti. Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi de davayı zaman aşımı nedeniyle düşürdü.

AİHM DAVALAR BİTMEDİĞİ İÇİN REDDETTİ

Küçük kızın 2009 yılında ölümü üzerine bu kez savcılık tarafından şüpheliler hakkında 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne 'Taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan yeniden kamu davası açıldı. Bu davanın ikinci yılında, AİHM baba Öz'ün açtığı davaya yanıt gönderdi. AİHM, Sevgi Öz ile ilgili 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde davanın halen devam ettiğini hatırlatarak, iç hukuk yollarının tükenmediği gerekçesiyle babanın açtığı davayı reddetti.

YİNE Mİ ZAMAN AŞIMINA UĞRAYACAK

Ailesi ile birlikte evinde basın toplantısı düzenleyen baba Muammer Öz, Konya 5'inci Asliye Ceza Mahkemesine açılan davanın üzerinden 5 yıl geçtiğini ve halen bir sonuç çıkmadığını söyledi. Davanın ikinci kez zaman aşımına uğrama endişesi yaşadığını dile getiren Muammer Öz, şunları söyledi:

"Dava 2009 yılında açıldı ve bugün gelinin noktada 5'inci yılını doldurdu. Çok trajedik sebeplerden dolayı dava dosyası hala gitgeller yaşıyor. Dava ile ilgili dosyalar Yüksek Sağlık Şurası ve Adli Tıp'a tekrar gönderildi. 2003 yılında açtığım hukuk davası da diğer davaların sonucu bekledi ve 10 yılın sonunda mahkeme hastane ile ilgili davanın kendilerine ait olmadığı gerekçesiyle, çalışanlar ile ilgili açtığım davayı da 2006 yılında çıkan bir kanun nedeniyle çalışanlar hakkında dava açılamayacağı gerekçesiyle reddetti."

ADALETE GÜVENEREK DAVA AÇMIŞTIM

Adalete güvenerek dava açtığını dile getiren Öz, "Bu yaşananlar bir Cumhurbaşkarımızın, Başbakanımızın, bakanların, bir yüksek hakimin başına gelseydi bu kadar duyarsız kalınır mıydı. 12 yılda bir adalet hak hukuk aramak olur muydu. Ben Türk adaletini güvenmekle, doğru yollardan hakkımı aramakla suçlu mu oluyorum. Artık kendime bunu sormaya başladım. Türk mahkemelerine güvenmiyorum. Tamamen işlevini yitirmişler. 12 yıldır devam ediyor ve süreç bir türlü sonlanmak bilmiyor" dedi.

ZAMAN AŞIMI ENDİŞESİ

Ölüme sebebiyet vermekten açılan davanın sonuçlanacağına emin olmadığını ifade eden Öz, "Bu dava da 5'inci yılına girdi. İlgili bakanlığa, mahkemeler bir çok kez dilekçe verdim. Maalesef şu an da 5 yılını doldurdu. Her an için zaman aşımı kararı verilebilir" dedi.

SORUMLULAR HAKKINDA HAKKIMI HELAL ETMİYORUM

Sorumlular hakkında hakkını helal etmediğini de belirten Öz şöyle konuştu:

"Allah hiç bir ailenin başına böyle olaylar vermesin. Buradan sesleniyorum. Hak aramaya kalkmayın. 12 yıldır ben sonuçlandıramadım. İnşallah bu sistem düzelir. Bu mağduriyet kesin olarak ele alınır ve benim gibi hukuk mağdurları artık bir nebze de olsa suçluların ceza aldığı bir adalet sistemine güvenir."