STRAZBURG

Avrupa Konseyinde, Rusya tarafından işgal edilen Kırım'da ifade özgürlüğü sorunları ve insan hakları ihlallerinin ele alındığı bir yan etkinlik düzenlendi.

Strazburg'da devam eden Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Sonbahar Dönemi Genel Kurulunda, işgal altındaki Kırım'da enformasyon savaşı, gazeteler ve gazetecilere yönelik tutumun görüşüldüğü bir yan etkinlik yapıldı.

Kırım Tatar halkının lideri ve AKPM Ukrayna Delegasyonu üyesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun açılış konuşmasını yaptığı etkinliğe, Ukrayna’nın AKPM temsilcisi Sergey Sovolev, avukat Darya Sviridova, hukukçu Roman Martinovskiy, Kırımlı gazeteci Anna Andriyevskaya ve Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gayana Yüksel katıldı.

Kırım'da tarafsız ve alternatif haber vermenin gün geçtikçe zorlaştığı ve gazetecilerin cezai yaptırımlarla karşı karşıya kaldığı belirtilen etkinlikte söz alan, aynı zamanda Kırım Haber Ajansı (QHA) Müdürlüğü görevini yürüten Yüksel, işgal sonrası tarafsız haber veren basın organlarının yanı sıra sıradan vatandaşların da takibat ve yıldırma politikasına maruz kaldığını vurguladı. Yüksel, "İşgalciler Kırım Tatarlarını terörist ve aşırıcı olarak göstermeye çalışıyorlar. Kırım Tatar Milli Meclisine karşı dava dahil olmak üzere tüm davalar gerçeklikten uzak ve korkutma amaçlı" dedi.

Etkinlikte, dün Bahçesaray’da düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan 15 Kırım Tatarının durumu da dile getirildi. Konuşmacılar, Kırım'daki insan hakları ihlalleri ve basına yönelik baskıların uluslararası arenada daha çok yansıtılması gerektiği üzerinde durarak Avrupa Konseyi kurumları ve AKPM üyesi milletvekillerinin bu konuya duyarlı davranmaları çağrısı yapıldı.

Muhabir: Ömer Aydın

Kaynak: AA