KIRIKKALE

Kırıkkale'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 3 ayrı davada, 5 tutuklu sanığın yargılanmasına başlandı.

Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davalarda tutuklu sanıklar, Kırıkkale Mühimmat ve Garnizon Komutanlığında görevli binbaşı Mehmet Uysal ile astsubay Ümit Arıkan, İl Jandarma Komutanlığında görevli astsubay Hüseyin Keleş ve FETÖ'nün kapatılan yurtlarında çalışan Ethem Ölmez ile Cengiz Kaya'nın yargılaması başladı.

Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, binbaşı Mehmet Uysal ile astsubay Ümit Arıkan için hazırlanan iddianamede, şüphelilerin darbeye teşebbüs sonucuna göre, darbe girişiminde bulunanların yanında yer almak için gece birliklerine geldikleri, ancak darbe teşebbüsü geri püskürtüldüğünden birliklerinden ayrıldıkları belirtildi.

Sanıklar Uysal ve Arıkan, savunmalarında FETÖ'yle hiçbir bağlantılarının ve irtibatlarının olmadığını, suçlamaları kabul etmediklerini ve örgütün kriptolu mesajlaşma uygulaması "ByLock"u kullanmadıklarını beyan ederek, beraatlerini talep etti.

Her iki sanığın avukatı da müvekkillerinin FETÖ'ye üye olduklarına dair hiçbir belge ve delilin olmadığını savunarak, sanıkların adli kontrol hükmüyle tahliyelerini talep etti.

Cumhuriyet Savcısı da sanıkların tutukluk hallerinin devamını ve eksikliklerin giderilmesini istedi.

Diğer duruşmada ise İl Jandarma Komutanlığındaki görevinden ihraç edilen Astsubay Hüseyin Keleş'in yargılanmasına devam edildi.

Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheli hakkında dinlenen tanık beyanlarında, şüphelinin FETÖ ve örgüt liderini övücü, hükümet ve devlet büyüklerini kötüleyici ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren söylemlerde bulunduğu ifade edildi.

Sanık Keleş, savunmasında herhangi bir terör örgütüyle bağlantısının bulunmadığını, FETÖ'yü terör örgütü olarak kabul ettiğini, "ByLock" kullanmadığını ve tanık beyanlarını kabul etmediğini belirterek, beraatini istedi.

Sanığın avukatı da müvekkilinin darbe gecesinde görevinin başında olmadığını ve atfedilen suçları kabul etmediklerini vurgulayarak, müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Cumhuriyet Savcısı, Keleş'in de tutukluk hallerinin devamını ve eksikliklerin giderilmesini istedi.

Mahkeme heyeti 3 sanığın tutuksuz yargılanmasına, adli kontrol şartıyla tahliye edilmelerine ve davanın 7 Aralık'a ertelenmesine karar verdi.

Yurt görevlilerinin davası

FETÖ'nün kapatılan yurtlarında çalışan Ethem Ölmez ve Cengiz Kaya'nın "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandıkları diğer bir davada ise zanlılar çalıştıkları yurdun FETÖ'ye ait olduğunu bilmediklerini söyleyerek, suçlamaları kabul etmedi.

Mahkeme heyeti iki sanığın tutukluluk hallerinin devamına ve davanın 7 Aralık'a ertelenmesine karar verdi.

Muhabir: Fatih Gökmen, Zekeriya Karadavut



Kaynak: AA