Kira geliri olanlar dikkat! 25 Mart akşamına kadar kira gelirinizi ikamet ettiğiniz yerin vergi dairesine beyan etmeniz gerekiyor. Beyanname, normal posta ile gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü gönderilmiş ise postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. Mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle de beyannamelerini elektronik ortamda gönderebilir. Beyanname 25 Mart akşamına kadar teslim edilmediği takdirde ağır vergi cezaları mükellefi bekliyor. Beyanname vermezseniz;Konut için yaptığınız hiçbir masrafı vergiden düşemeyeceksiniz.

Hem istisnadan (3 bin 200 lira) mahrum kalacaksınız, hem de hiçbir indirimden yararlanamayacaksınız.

PİŞMANLIK İMKANI

Vergi ziyaı cezası kesilecek ve ödemeniz gereken verginin 2 katını ödeyeceksiniz. Üstelik geciktiğiniz her ay için de devlete yüzde 1.40 gecikme zammı vereceksiniz.

25 Mart tarihini geçirdiniz takdirde de 9 Nisan akşamına kadar, kira gelirinizi beyan ederseniz, pişmanlık kapsamında istisnadan yararlanabileceksiniz. Faiz ödemeyeceksiniz ancak 1 kat usulsüzlük cezası ödeyeceksiniz. Bu da 34 lira.

Eğer beyannamenizini verip, verginizi ödemezseniz de aylık yüzde 1.40 gecikme zammı ödeyeceksiniz.

KOMİSYON BELİRLEYECEK


Vergi dairesi, sizin beyanname vermediğinizi ve verginizi ödemediğinizi tespit ettiğinde ihbarname gönderecektir. Bu ihbarname tebliğinden sonraki 30 gün içinde vergi dairesine, pişmanlıktan faydalanmak için başvuru dilekçesi verebilirsiniz. Başvurunuzu vergi dairesi değerlendirip, uzlaşma komisyonu kuracak. Bu durumda uzlaşma komisyonunun takdir ettiği cezayı ödeyeceksiniz.

BU TARİHLERE DİKKAT EDİN

25 Mart: Son beyanname verme tarihi.
31 Mart:
Verginin ilk taksitinin son ödeme günüb
9 Nisan: Pişmanlık kapsamında son beyanname verme günü.
31 Temmuz: Verginin ikinci taksitinin son ödeme günü.

ÖZLEM KAMER TERCANLI
http://haber.sgk.net/