Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ilgilendiren etiket bilgilerinin internette yayınlanması zımnında rahatsız bulunan kişiler, meraklarını bertaraf etmek düşüncesince deposu bilinmeyen, virüslü genel ağ sitelerine şahsi bilgilerini girmeleri veya birtakım dosyaları bilgisayarlarına indirmeleri zımnında elektronik beyin korsanlarının hedefi durumuna geldi.

Vatandaşların kaygı ve tedirginliğinden yararlanan korsanlar, elan baş döndürücü fishing (oltalama) siber hamle alternatifini kullanarak, virüslü dosyaları gözüne kestirdikleri insanların bilgisayarlarına gönderiyor. Böylece bilgisayarda ehemmiyetli dosyaları ele nâkil korsanlar, hal düşüncesince mağdurlardan mal istemenin birlikte sızdırdıkları şahsi detayları türlü mecralara satarak nahak çıkar elde ediyor.

Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Siber Güvenlik Uzmanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, en baş döndürücü istek edilen siber saldırının 'fishing' yöntemi bulunduğunu söyledi.

Yüksel, bu yöntemin 'kurbana alımlı olta atma' kendisine da isimlendirildiğini dile getirerek, 'Kişi o yemi kabul etmek düşüncesince kendine bariyer olamaz. O yiyecek dokunduğunda, şu demek oluyor ki bizim dünyamıza mucibince tıkladığında, önemsiz ant peşinde şişman müşterek enjeksiyon bulunduğu görülür. Bu yemi yuttuğunda da ondan elan müşterek tomar şeyler alıp çalabilirsiniz.' sanarak konuştu.

Yüksel, elektronik beyin korsanlarının siber hamle yöntemlerini kalın pıtrak değiştirdiğini aktararak, şöyleki bitmeme etti:

'Hackerlar, saldıracağı kitleyi başlangıçta çözümleme eder, içtimai mühendislik yapar. Bu kitlenin 'nerelerden etkilendiğini' ve 'neye yenmiş düşeceğini' anlar. Ona mucibince müşterek hamle projeler ve onu gönderir. Günümüzde etiket hırsızlığını kullanan nice hacker var. Birtakım dosyalar paylaşıyorlar. Çeşitli boyutlarda müşterek dosyayı indirdiğinizde içindeki yazılımı açıyorsunuz ve sorguluyorsunuz. Aslında sorguladığınız şeyi erinç tarafa göndermiş oluyorsunuz. Bunlar 'zero day yazılımları' kendisine adlandırılıyor. Bunlar rastgele müşterek virüs programının tanımadığı önceki gündüz virüsleridir. hususi kendisine yazılmıştır. Kurbanlar, esasen zat kanalıyla bilgilerini erinç tarafa postalıyor. Bu tuzağa bilişimci dediğimiz insanoğlu da düşebiliyor.'

Bilgisayar korsanlarının şahısların nikbet duygusunu baş döndürücü dobra kullandıklarına ayraç ederek, 'İnsanlar kendileriyle bağlanmış gizli müşterek mevzunun başkalarının elinde olmasını ve arama edilmesini baş döndürücü nikbet ediyor.' değerlendirmesini yaptı.

'Sızdırmanın gayesi reaksiyon oluşturmak'

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan ise akıbet zamanlarda Türkiye'ye erinç şuurlu siber saldırılar düzenlendiğini söyledi.

Ercan, türlü kurumlarda çalışırken yasa dışı birtakım yapılarla linkleri zımnında görevinden uzaklaştırılan kişilerce şahsi bilgilerin sızdırıldığını belirterek, 'Bunun peşinde da toptan siber saldırılar var. Özellikle içtimai iletişim araçları ve internette vatandaşları da kullanarak, reaksiyon kurmak amaçlanıyor.' dedi.

Kaynak: AA