Kimler Yüce Divan'da yargılanır? Yüce Divan nedir? Yüce Divan kararları nelerdir? Daha önceki Yüce Divan mahkemelerinde ne oldu? Yüce Divan hakkında merak etiğiniz tüm soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

Ülke gündemini uzun zamandır meşgul eden 17 Aralık Operasyonu ardından bu sefer gözler 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’na adı karışan 4 eski bakanla ilgili olarak gönderildikleri mahkeme olan "Yüce Divan" çevrildi. Peki Yüce Divan nedir?, Yüce Divan'a kimler gönderilir merak ettiğiniz tüm soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

YÜCE DİVAN NEDİR?

Yüce Divan; Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcı vekilleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerinin görevleriyle ilgili suçlarından dolayı yargılamaya yetkili yüksek mahkemedir.

yuce-divan-17-aralik-operasyonu.jpeg

Anayasa'nın 148. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Yüce Divan sıfatını Anayasa Mahkemesi kullanır ve gerektiğinde Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yüce Divan sıfatıyla toplanır. Yüce Divan'da savcılık görevini Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ya da yardımcısı yapar. "Yüce Divan'ın kararları kesindir, bunlara karşı hiçbir merciye başvuruda bulunulamaz." maddesi 2010 Anayasa değişikliği ile kaldırılmış ve artık Yüce Divan kararlarının Genel Kurulda görülerek karara bağlanacağı maddesi eklenmiştir.

Cumhurbaşkanının vatan hainliği suçundan ve Başbakan veya Bakanlardan birinin TBMM iç tüzüğünde gösterilen şekilde yargılanmasını gerektiren bir suçu dolayısıyle Yüce Divanda yargılanmalarına karar verilebilir. Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı, TBMM üye tam sayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tam sayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır. Ondan sonra yüce Divana sevkedilir. Başbakan ve Bakanlardan herhangi biri hakkında açılan soruşturma neticesinde hazırlanan rapor Mecliste görüşülür. Meclis gerek gördüğünde ilgiliyi Yüce Divana sevk kararı verir. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.

BAŞBAKAN YÜCE DİVANA SEVK EDİLİRSE NE OLUR?

yuce-divan.jpg

Başbakan yüce divana sevk edilirse, hükümet düşmüş sayılır. Yüce Divan'da sorgusu yapılmış olan sanığın sonraki oturumlara gelmemesi ve Yüce Divanca da duruşmada hazır bulunmasına gerek görülmemesi hallerinde, duruşmadan vareste tutulma istemi bulunmasa dahi gıyabında duruşmaya devam edilerek kamu davası sonuçlandırılabilir. Müdafi her zaman duruşmada hazır bulunabilir. Yüce Divanda sanığın sorguya çekilmesi sırasında, üyeler ve Cumhuriyet Başsavcısı veya Cumhuriyet Başsavcıvekili, Başkanın izni ile sanığa soru sorabilirler. Siyasi partilere ilişkin dava ve başvurulara, iptal ve itiraz davaları ile Yüce Divan sıfatıyla yürütülecek yargılamalara Genel Kurulca bakılır,bireysel başvurular ise bölümlerce karara bağlanır.

Anayasa Mahkemesi Yüce Divan sıfatıyla baktığı davalar dışında kalan işleri dosya üzerinde inceler. Ancak, bireysel başvurularda duruşma yapılmasına karar verilebilir. Mahkeme ayrıca, gerekli gördüğü hallerde sözlü açıklamalarını dinlemek üzere ilgilileri ve konu üzerinde bilgisi olanları çağırabilir ve siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davalarda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısından sonra kapatılması istenen siyasi partinin genel başkanlığının veya tayin edeceği bir vekilin savunmasını dinler. (Madde: 149)

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1876 Kanun-i Esasisi Yüce Divan adı altında müstakil bir mahkeme öngörmüştür. Bu Divan, İtham ve Hüküm dairelerinden oluşuyordu. 1924 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu İtham Dairesinin vazifesini Cumhuriyet Başsavcısına verdiği için Yüce Divanı sadece Hüküm Dairesi olarak tek daire şeklinde düzenlemişti. 1961 ve 1982 Anayasası (madde 148) Yüce Divan adı altında müstakil bir mahkeme kurmamış bu mahkemenin vazifesini de yapmak üzere Anayasa Mahkemesini yetkilendirmiştir.

yuce-divan-nedir.jpg

SAĞLIK BAKANI MÜEZZİNOĞLU'NDAN "YÜCE DİVAN" AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yolsuzlukla suçlanan eski bakanlarla ilgili meclis oylamasında AKP’nin nasıl davranacağı konusunda önemli ipuçları verdi. Müezzinoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin ‘art niyetli’olduğunu öne sürerek, “Bana kast edene kendimi teslim etmem” dedi. TBMM’de AKP’li 4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere kurulan komisyon, bu 4 bakanın Yüce Divan’da yargılanması talebine karşı kararını yarın verecek.

Komisyonun kararı ne olursa olsun, Yüce Divan talebi bir de Meclis Genel Kurulu’nda oylanacak. Ancak meclis ve siyaset kulisleri günlerdir yarınki oylamayı konuşuyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da bu noktadaki tartışmalara değinerek, “AKP kendi değerleriyle çürüğünü yine kendisi temizleyecektir” dedi.


http://www.canlihaber.com/kimler-yuce-divanda-yargilanir-56750h.htm