LEVENT KIRCA

Benimle ilgili söylediği sözleri söyleyecek bir şey bulamıyorum. Sanatçıdır herkesin sanatına saygı duyarız. Sanatçılarla karşı karşıya gelmek tehlikelidir.

‘Başbakan, derin devlet nedir?’

İşte Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satırbaşları…

Eğer bir ülkenin Başbakan’ı üniversiteye 2500 polisle giriyorsa orada olay olmayacak diye düşünmek imkansızdır

Hangi ülkeyi alırsanız alın. Siz bir düşman ülkesine mi giriyorsunuz. Üniversitede karşı görüşler olmaz mı elbette olacak. Ama bunları bastırmak için bu doğru değil. Hastanede yoğun bakımda yatan kim? Bir öğrenci mi evet. Şiddetin arkasında durulmaması doğrudur. Şiddeti kimse benimsemiyor. ODTÜ’de yaşanan olayları Başbakan’ın gözü ve söylemi ile doğru bulmuyoruz, onlara üniversite hocası demeyi doğru bulmuyoruz.

Yasa dışı dinleme hepimizin hepimizin ortak tepki göstermesi gereken bir suçtur. eğer siz bazı gazetecileri dinlemek için sahte isimlerle yargıdan karar çıkarıyorsanız bu da vahim bir suçtur. Türkiye’de bazı gazetecilerin telefonları sahte isimler kullanılarak dinlendi.

Soru 1 Dinlemeden şikayet eden Başbakan buna ne tepki verdi?

2 Yargıcı kandıran kamu görevlileri ile AKP hükümeti ne yaptı?

Eğer siz yasa dışı dinlemeyi yasal yönlerle kılıf hazırlayıp yargıcın önüne götürüp karar aldırıyorsanız buna tepki göstermemiz lazım. Yasa dışı dinlemeler ülkenin Başbakanlığını dinleme noktasını geldiyse bu da tartışılmalıdır. Sayın Başbakan’ın etrafındaki kişiler kimdir nasıl olmuştur. Bunu Sayın Başbakan’ın açıklaması gerekiyor. Dinlemeleri Başbakan derin devlete bağladı. Derin devleti sonlandıramadığını ifade etti. Önce Başbakan’ı derin devlet konusundaki düşüncesini netleştirmesi gerekiyor. Eğer derin devler devletin sırlarını yasal kurumlarla tartışılması ise bu her ülkede var.
Başbakan Derin Devlet nedir? Bunu cevaplaması gerekiyor. Susurluk olayı derin devletin yasa dışı ile işbirliğidir.

Ulaştırma Bakanı’nın dinlenmek istemiyorsanız telefonda konuşmayın önerisi var bir de. İşi bu kadar hafife almak Başbakan’ın dinlenmesine kadar gitti.

Bize gelen bilgiler devletin resmi kurumların CHP’yi dinlediği yönündeydi.

Sayın Başbakan’ın dinlenme olayı vahim olaydır. Siyasal partilere yönelik olarak yasa dışı görüntülemedler dinlemeler vahim olaydır. Bu tür olayların üzerine kararlılıkla gidilmeli çözülmeli gerekir. Bu oldu mu olmadı. Bir olay iktidarı dokununca tepki verilir dokunmayınca ondan yararlanılırsa bundan sonuç alamazsınız. Türkiye’de dinlemeler konusunca hükümet çifte standar uyguluyor. Etme bulma dünyasıdır. sonra gelir bu Başbakan’ı bulur. Bir şey yasa dışı ise hukukun işlemesi gerekir. Başbakanlığın harfekete geçmesi gerekiyor. Olayın aydınlatılması gerekiyor.

Ülkenin Başbakan’ı dinleniyor. Başbakan kendisinin dinlendiğini 1 yıl sonra açıklıyor bunu da getirip derin devlete bağlıyor. O derin devletin kimlerden oluştuğu Başbakan bilir. Zaman zaman onlarla bir araya geliyor zaten. Başbakan’ın oturduğu konutun dışı yol geçen hanı değil heralde. Evi korunuyordur. Korunması da gerekir. Ama bu korumalara rağmen birileri Başbakan’ı dinliyorsa failleri ortaya çıkartmak zorundadır. Olayı kapatırsa Uludere olayı gibi kapanmış olur. Failler bulunacak yargının önüne konulacak.

ÖDTÜ’DEKİ OLAYLAR

İfade özgürlüğünü sadece yazı olarak düşünmemek gerekiyor. ODTÜ yönetiminin yaptığı açıklama öğrenciler slogan atıyorlar. Kim gaz bombası atıyor polis. Slogana gaz bombası. Orantılı mı bu. Peki diğer rektörler açıkladı diyorsunuz. Diğer rektörler polisin şiddetinden bahsediyorlar mı? Hayır. Peki bunlara hangi çağdaş ülkede rektör denir. Siz bilim adamı kimliği ile bunu tahlil edemiyorsanız akademik diplomanız tartışılır. Tüm ODTÜ savaş alanına dönüyor. Öğrenciler mi yapıyor hayır. Bir öğrenci nasıl yoğun bakıma kaldırılıyor.

Görüntüleri yer aldı gazetelerde. Öğrenci yürüyüş yapabilir, protesto edebilir, slogan atabilir. O rektörlerin şunu söylemesi lazım. Üniversiteye başbakanlar 35600 polisle giremez demeleri gerekir. Burası bilim yuvası demeliydi.

Erdoğan sadece bir yönünden bakıyor. 3500 kişiyle üniversiteye girerseniz zırhlı araçlarla protesto gelir. Öğrencilerin üzerine gaz bombası ile girerseniz olmaz. Şiddeti protesto aracı olarak görmeyi doğru bulmuyorum. Üniversitelerin olayı iki boyutu ile görmeli.