İstifa edip etmeyeceğine ilişkin Kılıçdaroğlu, "Bu arada kendi yandaşları istifa edeceğim şeklinde haber yayıyor. İstifa edecek biri varsa bu ülkeyi soyan adamdır. Geçiniz bunları. Biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hiç kimse unutmasın. Bu daha başlangıç. Güçlenerek geliyoruz. Son seçimde yine mağdurları oynadı. Hem malı götürüyor, hem mağdurum diyor. 31 Mart'tan sonra Türkiye'de baskının artacağını hepiniz göreceksiniz" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Balkon konuşmasında açıkça demokrasiye meydan okunuyor. Demokrasi, benim kafamdaki şekilde şekillenir diye açıkça söyledi. Balkon konuşmasında helale de meydan okundu. Biz haramdan yanayız dediler. Haramzadelerin iktidarı var zaten. Aile boyu ne demektir o balkon konuşması, onları yanına almış, ben devlete meydan okuyorum, istediğim yolsuzluğu yaparım diyor" dedi.

"AÇIKÇA DEMOKRASİ TEHDİT EDİLİYOR"


Başbakanın seçim sonrasında yaptığı balkon konuşmasına değinen Kılıçdaroğlu, "Başkanlık koltuğunda oturan zat, açıkça demokrasiyi, hukuku, siyasal partileri, siyasal gurupları tehdit etmeye başladı. Kimsin sen? Açıkça demokrasi tehdit ediliyor. Oturacaksın oraya vatandaşı tehdit edeceksin. Cadı avı başlatacaksın. Cumhuriyet Halk Partisi olduğu sürece bu ülkede hiçbir yurttaşı tehdit edemezsin. Senin tehdidin sana söker bize sökmez. Muhalefeti dizayn etmeye kalkıyor bu zat. Bizi dizayn edemezsin senin gücün yetmez. Demokrasinin 'd'sini bilmiyorsun sen" diye konuştu.

"CUMHURİYET HALK PARTİSİ'NE SENİN GÜCÜN HİÇ YETMEZ"

Başbakan Erdoğan'ı sert bir dille eleştiren Kılıçdaroğlu, "Şimdi sıra geldi muhalefeti dizayn etmeye. Cumhuriyet Halk Partisi'ne senin gücün hiç yetmez. Senin tehdidin sana söker bize sökmez. Her oya saygımız var. Oy veren yurttaşların tamamını kutluyorum. Hiçbir ayrım yapmıyorum. Balkon konuşmasının bir başka özelliği de daha var. Sıra sıra dizilmişler İstanbul'daki parayı sıfırlayanlar. Ama Ankara'da öyle bir para yok tabi. Varsa da biz bilmiyoruz. Adı yolsuzluğa çıkmış, hırsızlığa çıkmış insanlarla siz zaten ülkeye umut veren bir konuşma yapamazsınız. Kirli siyasetin içinde olanlar halka umut veren konuşma yapamazlar" ifadelerine yer verdi.

"HARAMZADELERİN İKTİDARI VAR ZATEN"

Başbakan Erdoğan'ın balkon konuşması ile demokrasiye meydan okuduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "Balkon konuşmasının bir diğer özelliği daha var. Araya bir şeyler koyup tekrar balkona bilinçli olarak dönüyor. Balkon konuşmasında açıkça demokrasiye meydan okunuyor. Demokrasi, benim kafamdaki şekilde şekillenir diye açıkça söyledi. Balkon konuşmasında helale de meydan okundu. Biz haramdan yanayız dediler. Haramzadelerin iktidarı var zaten. O yüzden biz güçlüyüz. Eğer kaybedenler varsa, haram yiyenlerdir. Helalden yana olanlar, kul hakkı yemeyenler, mazlumun yanında olanlar neden kaybedecekler?"

"DAHA FAZLA BASKININ UYGULANACAĞINI GÖSTERİYOR"


Medyaya, sivil topluma, siyasal partilere her alanda daha fazla baskı uygulanacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde diktatörler kazanmamıştır. Türkiye kazanmıştır. Göreceksiniz, süreç farklı bir şekilde yürüyecektir. Bu mesajlar, önümüzdeki süreçte, daha fazla baskının uygulanacağını gösteriyor. Medyaya, sivil topluma, siyasal partilere her alanda baskı uygulanacaktır" dedi.

"İSTİFA EDECEK BİRİ VARSA BU ÜLKEYİ SOYANDIR"


İstifa edip etmeyeceğine ilişkin Kılıçdaroğlu şu ifadelere yer verdi: "Bu daha başlangıç. Önünde boyun eğecek kişi arıyorsan balkon konuşmasında yanındaki adamlara bak. Bize hiç bakma. Kimsenin önünde boyun eğmeyiz. Bu arada kendi yandaşları istifa edeceğim şeklinde haber yayıyor. İstifa edecek biri varsa bu ülkeyi soyan adamdır. Geçiniz bunları. Biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hiç kimse unutmasın. Bu daha başlangıç. Güçlenerek geliyoruz. Bütün seçim sonuçlarına bakın. Beklediğiniz oranda oy almadık. Ama hiçbir zaman yurttaşlarımı suçlamadım. Yukarıya doğru bir çizgimiz var. Yukarıya doğru gidiyoruz, ağır ağır sindire sindire. Halka daha fazla gideceğiz. Son seçimde yine mağdurları oynadı. Hem malı götürüyor, hem mağdurum diyor. 31 Mart'tan sonra Türkiye'de baskının artacağını hepiniz göreceksiniz."

"ANKARA DAHİL PEK ÇOK YERDE İTİRAZLARIMIZI YAPACAĞIZ"


Bir çok yerde sandık sonuçlarına itirazlar olduğunu bu konuda hukuk çerçevesinde gerekli itirazların yapılacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Ankara'daki ve çok yerde itirazlar var. Hukukçu bir ekip çalışıyor. Ankara dahil pek çok yerde itirazlarımızı yapacağız. 100'ü aşkın yerde miting yaptım. Elimden geleni yaptım tabi. Bu benim görevim. Eksiğim olabilir ama görevimi yaptığıma inanıyorum. Milletin vicdanına hep sesleneceğim. Uyuyan vicdanları uyandırana kadar. Senin inandığın kitaba hakaret eden biri orada oturuyor, devleti soyanın yanında oturuyor. Yine de oy verecek misin? Kul hakkı yiyen biri orada oturuyor" açıklamasında bulundu.

"BEN DEVLETE MEYDAN OKUYORUM, İSTEDİĞİM YOLSUZLUĞU YAPARIM DİYOR"


Kılıçdaroğlu, "Aile boyu ne demektir o balkon konuşması, onları yanına almış, ben devlete meydan okuyorum, istediğim yolsuzluğu yaparım diyor" dedi.

"CEMAATLE İŞBİRLİĞİ AKP'NİN UYDURMASI"


Kılıçdaroğlu, "Sandıkla meşruiyet sağlayacağını sanıyor. Sandıktan meşruiyet çıkmaz. Gidip yargının önüne çıkacaksın. Bugün olmaz ama yarın mutlaka çıkacaksın. Cemaatle işbirliği tamamen AKP'nin uydurması. Ellerinde varsa bilgi belge çıkarsınlar. Ne istediniz de vermediniz diyen kimdi? Bizi cemaatle işbirliği yapan kimse. Hayatımda ilk kez Başbakanlık koltuğunda oturan birinin bu kadar çok yalan söylediğine şahit oluyorum" diye konuştu.

"HANGİ DEVLETİN SAVAŞ AÇTIĞINI BİLMİYORUZ"


Suriye toplantısının ses kaydına ilişkin bir soruya Kılıçdaroğlu, "AKP biz şey yapmak istediğinde önce küçük küçük havuz medyasında haber çıkarır sonra da bu haberin üzerine kendi eylemlerini inşa eder. Havuz medyasında Süleyman Şah'a baskın düzenlenecek diye haber çıktı. Ben de haberler üzerine Hükümeti uyarmak zorundayım. "Orayı gerekçe gösterip orduyu oraya sokamazsın" dedim. Sonra da ses kayıtları yayınlandı. 2 gazeteci arkadaşla beraberdik. Hiçbirimiz inanmadık. Provokasyon olduğunu, AKP'nin reddedeceğini, diğer kayıtların da yalan olduğunu güçlendiren bir ses kaydı olduğunu düşündük. Arkadaşlarım uyardı: Bu ses kaydını esas alarak açıklama yapmayalım. Ve yapmadık açıklama. Dışişleri kabul edince Türkiye'yi nasıl bir felaketin içine sürüklemeye çalıştıklarını öğrendiler. Devlette mahrem kalmamış. Davutoğlu "Bize savaş açtı" dedi. Ben de sordum: "Hangi devlet?" Şu ana kadar tık yok. Hangi devletin savaş açtığını bilmiyoruz" diye yanıt verdi.

"CHP BU ÜLKENİN ÇOCUKLARININ SURİYE BATAKLIĞINA GİRMESİNİ ÖNLEDİ"

CHP'nin Suriye savaşını engellediğini iddia eden Kılıçdaroğlu, "Kendi ordusuna kumpas kuran bir devletle karşı karşıya kaldığımızı gördük. 4 adam göndereceğim, bizim şehitliğe saldırı düzenlenecek, kendi askerlerimizi öldüreceğiz ve ordumuz oraya girecek. Bunun hesabını vermek zorundalar. Bunun hesabını vermiyorlar, ama 'kim sızdırdı' diye söylüyorlar. CHP önemli bir görev yaptı. Bu ülkenin çocuklarının Suriye bataklığına girmesini önledi. Bir şehit gelmiyorsa bu CHP'nin öngörüsünün güçlü olmasındandır" dedi.

Seçim sonuçlarını değerlendireceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Seçim sonuçları gelince değerlendireceğiz. Elbette özeleştiri yapacağız. Nerede oylarımız arttı, nerede düştü?" dedi.

"KURULTAY KOŞULLARI OLUŞURSA ELBETTE KURULTAY YAPARIZ"


Kılıçdaroğlu, "Kurultay koşulları oluşursa elbette kurultay yaparız. Neden kurultay istedin diye insanları suçlamayız. Bizi diğer partilerden ayıran özellik de budur" dedi.

"ANADOLU AJANSI, HAVUZ MEDYASININ DEVLET AYAĞIDIR"

Seçim sonuçlarını doğru açıklamadığı gerekçesiyle Anadolu Ajansı'nı eleştiren Kılıçdaroğlu, "Anadolu Ajansı güven duymadığımız bir kurum. Diğer kurumlara güven duymadığımız gibi Anadolu Ajansı'na da güven duymuyoruz. İktidarın güdümüne giren kurum güven vermez. Anadolu Ajansı, havuz medyasının devlet ayağıdır. Onun için ayrıca havuz oluşturmaya gerek yok. 76 milyon o havuza destek veriyor. 76 milyon o havuz için verdikleri parayı helal edecek mi? Etmeyecek mi asıl sorun bu" diye konuştu.

ERKEN SEÇİM KARARI ALABİLİR


Ak Parti'nin erken seçim kararı alabileceğini iddia eden Kılıçdaroğlu, "Ekonomideki açmazlarla karşılaşmadan bir erken seçim kararı alabilir.

Devleti soyan adamdan cumhurbaşkanı olmaz. Yargıya gidip aklanmamış adamdan cumhurbaşkanı olmaz. Ben söyledim o da tekrar edecektir. Hırsızdan cumhurbaşkanı, başbakan olmaz" dedi.

"HÜKÜMET ŞAİBELİ"


Seçime ilişkin bazı şaibelerin olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Demokrasilerde asıl olan seçimlerin saydam biçimde yapılmasıdır. Seçimi yapacak kurumların topluma güven vermesidir. Elektriklerin kesilmesi, torbaların değiştirilmesi gibi şaibeler ortada geziyor. Neden? Hükümet şaibeli" ifadelerine yer verdi.

"HÜKÜMET, CADI AVI BAŞLATACAĞINI SÖYLÜYOR"


Kılıçdaroğlu, "Hükümet, cadı avı başlatacağını söylüyor. Dikkatli bir şekilde izleyeceğiz. Kim haksızlığa uğrarsa uğrasın CHP olarak biz yanında olacağız" dedi.

CİHAN İLE AA'NIN SONUÇLARI

Seçim sonuçlarını açıklayan Anadolu Ajansı ve Haber Ajansı verilerine ilişkin Kılıçdaroğlu, "Sonuçlar sonunda örtüştü. Ama Anadolu Ajansı'nın belli bir mizansen içinde hareket ettiği konusunda zaten haberler vardı. Biz de örgütümüzü ona göre uyardık" dedi.

"METROPOLLERDE OYLARIMIZI ARTTIRDIK"

CHP'nin metropol şehirlerde oylarını arttırdığını belirten Kılıçdaroğlu,"Metropollerde oylarımızı arttırdık. Bu bir gerçek. Daha başarılı olmak isterdik. Ama neden bize oy vermediniz diye halkı suçlamak kolaycılığına girmeyiz. Kendimizi sorgularız neden daha fazla oy alamadık diye" diyerek öz eleştiri de bulundu.

"SEVİNDİĞİM HATAY ÜZÜLDÜĞÜM ARTVİN OLDU"


Seçim sonuçlarına ilişkin Kılıçdaroğlu, "En sevindiğim il Hatay oldu. Hatay'a barış gelecek. Türkiye'ye barış gelecek. En üzüldüğüm Artvin oldu" dedi.



Hakime TORUN / ANKARA (DHA)