CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun babası Fehmi Tanrıkulu'nun vefatı nedeniyle Diyarbakır'da kurulan taziyeyi ziyaret etti. Merkez Bağlar İlçesi'nde bulunan Liceliler Taziye evinde Sezgin Tanrıkulu'na başsağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, ardından CHP Diyarbakır İl Başkanlığını ziyaret etti. CHP il binası girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu, danışmanlarından Fatih Gürsul'un terör örgütü FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınmasına ilişkin soruya şu karşılığı verdi:

"Danışmanımdı, iyi bir iletişimci, iyi bir hoca, bu konuda ödülleri olan bir arkadaşımız. Danışmanlığı sırasında özellikle bizim mitinglerde, miting öncesi ve sonrası hangi konular üzerinde duralım diye araştırmalar yapardı. Küçük anketler yapar aktarırdı. Miting sonrası da mitingde yaptığımız konuşmaların etkilerini ölçmeye çalışırdık. Kendisinin her hangi bir suçu var mıdır, yok mudur o konuyu bilmiyoruz tabi. Eğer adil bir yargılanma olursa bizim açımızdan bir sorun yok herkes gidecek ifadesini verecek ne gerekiyorsa yapılacak. Daha önce bu konu medyaya yansıdığında sayın Başbakan geldiğinde ben ismi geçen 3 arkadaşımızı sayın Başbakana verdim ve bu konuda da daha ayrıntılı bir bilgi aktarırsanız diye kendisine de aktarmıştım zaten."

Kılıçdaroğlu, Kürt sorunu ile ilgili soru üzerine, Türkiye'nin 35 yıldır karşı karşıya kaldığı bir sorunun ayak üstü "Biz sorunu böyle çözeceğiz" demenin sıradan yanıt olacağını belirtti. Bu konuda CHP'nin raporları olduğunu, kitapları bulunduğunu, basın toplantılarında açıkları olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi ben ayak üstünde 'şunu, şunu yapacağız ve bu sorunu çözeceğiz' dersek doğru olmaz. Ama, şunu rahatlıkla söyleyebilirim var olan sorunun çözecek Türkiye'de tek parti vardır. O partinin adı da Cumhuriyet Halk Partidir. Sözüm sözdür 4 yıl içince ben bu sorunu çözeceğim, partimiz bu sorunu çözecek. Demokrasi ve insan hakları bağlamında, özgürlükle bağlamında biz bu sorunu çözeriz. Ben bunu rahatlıkla söylüyorum. Nasıl çözeriz diyorsanız, bizim bu konuda yazılmış kitaplar verdiğimiz önergeler, verdiğimiz kanun teklifleri hazırladığımız çözüm önerileri ilgili raporlar hepsi duruyor. Dolayısıyla bir soruna akılla, mantıkla yaklaşırsanız sorunun nasıl çözüleceğini, nereden kaynaklandığını görürseniz. Bu sorunu çözersiniz bu kadar önemli bir konu böyle ayak üstünde şöyle çözeceğim, böyle çözeceğim demek doğru olmaz yani işin gerçeği bu."

Adana mitinginde FETÖ'den tutuklu gazetecileri alkışlatmasına yönelik yapılan eleştirileri de değerlendiren Kemal Kılıçdaroğlu, "Adana'da hapisteki gazetecilerin ismini andığım için belli çevrelerden tepki geliyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim bir parti, bir insan ilkeli olmalıdır. İlkeleri olmalıdır. Bizim ilkemiz nedir? Hiç bir gazeteci hapiste olmasın, kalemi dolayısıyla yazı yazan, düşüncelerini açıklayan bir insan benim düşüncelerimi desteklediği zaman dışarı çıksın, benim düşüncelerimi desteklemediği zaman hapse girsin. Siyaset çifte standart kabul etmez, siyasette doğru ve ilkeli duracaksınız" dedi.

Kılıçdaroğlu, 146 gazetecinin cezaevinde olmasının Türkiye'nin uluslararası arenada demokrasi ayıbı olduğunu belirtirken, "146 gazetecinin tutuklanması, bu ayıptan Türkiye'nin arındırılmasını istiyorum. Benim ilkelerim var, düşüncelerim var. Partimizin ilkeleri var, düşünceleri var. Biz hiç bir gazetecinin tutuklanmasını, hapse atılmasını istemiyoruz" diye konuştu.

ERDOĞAN'IN DOLAR BOZDURMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 200 bin dolarını bozduğunun açıklanması ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, TBMM'de dekontu göstermesi konusundaki sorulara da Kılıçdaroğlu, şu karşılığı verdi:

"Gördünüz mü dekontu? Görmediniz. Ben de görmedim. Bakın sayın Cumhurbaşkanı'nın 200 bin doları bozdurduğuna ilişkin dekontun açıklanması beni çok mutlu etti. Ama bu dekontu hepimizin görme ihtiyacı var. Dekontu niye gizliyoruz ki, dekont şeref madalyasıdır. Ben 200 bin doları şu tarihte bozdurdum diyecek öyle değil mi, ama gizliyorsunuz. Niye gizliyorsunuz, kafamızdaki soruları besliyor bu gizleme, dolayısıyla gizlenmemeli, dekont kamuoyuna açıklanmalı. Ayıp bir şey değil ki. Vatandaşa diyorsun dolar bozdur, vatandaş gidip doları bozduruyor. Sen dolarını bozdurduğunu söylüyorsun dekontu vermiyorsun, gizliyorsun olmaz."

Kılıçdaroğlu kendisini eleştiren kardeşi Celal Kılıçdaroğlu ile ilgili sorulan bir soru üzerine ise, "Kardeşimle ilgili bir sorun yok arkadaşlar" demekle yetindi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin il merkezinde partililerle görüşmesinin Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret etti.

Kaynak: DHA