Radikal.com.tr/DHA - Üyeleri değiştirilen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi’nden 6 günde yargıya ikinci kararname operasyonu dün yapılırken. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, İzmir Başsavcısı Hüseyin Baş’ı arayıp ‘Yolsuzluk soruşturmasını durdur’ demiş. Savcı da tutanak tutmuş” diyerek 'dehşet Belgesi'ni açıklamasından birkaç saat sonra çıkan kararnamede, HSYK Savcı Baş’ı görevden aldığı ortaya çıktı. 96 hâkim ve savcının görev yerini değiştiren HSYK, Baş'ı da Samsun bölgeye atadı.

BOZDAĞ: GEREĞİNİ YAPARIM
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, müsteşarının İzmir Cumhuriyet Başsavcısını aradığını belirterek, "Müsteşar İzmir Başsavcısını aramış ve konuşmuştur. Adalet Bakanlığı müsteşarı devam eden olayla ilgili bilgi almıştır ve hukukun uygulanmasını ve engel olunmamasını istenmiştir. Soruşturmanın durdurulması, kapatılması ve üzerinin örtülmesini istemişse sizinle beraber olur gereğini yaparım. Üzerinin örtülmesini isteyen bir şey kesinlikle yok. Bunu açıkça ifade etmek isterim" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, muhalefet milletvekillerinin sorduğu soruları yanıtlayan Bozdağ, MHP milletvekili Lütfü Türkkan'ın 'Siz hırsız mısınız? Değil misiniz?' şeklindeki sorusunu eleştiren Bakan Bozdağ, "Böyle bir üslubu size yakıştırmam. Siz hırsız mısınız? derken ben rahatsız oldum, ben şimdi kalksam size edepsiz misiniz desem doğru olur mu? Böyle bir soru mu sorulur" diye cevapladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın soruları cevaplamasının ardından Genel Kurul sona erdi. (DHA)

CHP lideri, "Dehşet verici bir belge" diyerek Adalet Bakanlığı'ndan İzmir Başsavcısı'na gelen "Soruşturmayı durdur" talimatını aktardı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in, İzmir merkezli ‘Liman Operasyonu’yla ilgili telefonla aradığı İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş’ın hazırladığı tutanağı okudu. “Size şimdi dehşet verici bir belgeyi açıklayacağım” sözleriyle konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu’nun okuduğu tutanakta, müsteşar ile başsavcı arasında geçen bir konuşma yer alıyor.

Kılıçdaroğlu’nun dün CHP grup toplantısında okuduğu tutanak şöyle:
“Mahkeme tarafından verilen kararlar mesai sonrasına kalmış, kararların emniyete icra için gönderilmesinden sonra 6 Ocak 2014 tarihinde saat 19.38’de evimde bulunduğum sırada müsteşarlık makamından “....” numaralı telefonumu arayan sekreter; Sayın Müsteşar Kenan İpek’in benimle görüşmek istediğini iletti. Sayın Müsteşar, hal hatır sorduktan sonra sözü, yürütülen evraka getirip içeriğini sordu. Kendisine kısaca soruşturmayla ilgili bilgi verdim.
Bunun üzerine, bu soruşturmanın derhal durdurulmasını, ilgili savcının değiştirilmesini istedi. Makamda beklediğini, sonucun kendisine bildirilmesini istedi. Cevaben kendisine, hukuk ve yasalara aykırı bir işlem olmadığını izah etmeme rağmen ısrarcı oldu. Dört dakika süren görüşme sonrası tekrar soruşturmayı durdurmamı, mahkeme kararlarını kolluktan geri istememi ve cumhuriyet savcısını değiştirmemi ısrarla istedi. Ve cevap beklediğini belirterek telefonu kapattı.
Daha sonra beni tekrar 22.31’de aynı şekilde Müsteşar Bey arayarak ne yaptığımı sordu. Ben de yapılan işlemin hukuk kuralları çerçevesinde olduğunu nezaketle izah etmeye çalışmama rağmen ‘Bu saatte git, cumhuriyet savcısını değiştir, tüm kararları iptal et, bu soruşturmayı durdur. Bunu yapmazsanız sonuçlarına katlanırsınız’ diyerek telefonu kapattı. Cumhuriyet Başsavcılığımızca yapılan işlemlerde hukuka aykırı bir işlem görmediğimden bu talepleri yerine getiremedim ve konuşmayı tutanakla imza altın aldım.”

‘Yerinde tutacak mısın?’

CHP lideri, tutanağı salondakilere göstererek, “HSYK’ya gitti” dedi ve AK Partili seçmenleri yolsuzluğa karşı durmaya çağırdı. Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı’na da “Sen o müsteşarı yerinde tutacak mısın?” diye sordu.