CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya Federal Meclisi'nin 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen kararıyla ilgili "Neredeyse her hafta Merkel ile görüşme var. Sayın Merkel'le görüşülüyor. Neden bu konuda yeterli ağırlıkta Almanya'ya hissettirilmedi? Türkiye'nin maalesef dış politikada izlediği yanlış yol ve yöntemler kendi ağırlığının yeterince hissettirilmemesine yol açıyor. Öyle anlaşılıyor ki Almanya soykırım olaylarında yanına bir devlet daha istiyor. Bu gerçekten Alman Parlamentosu için de büyük talihsizliktir" dedi.

"NEDEN BU KONUDA YETERLİ AĞIRLIKTA ALMANYA'YA HİSSETTİRİLMEDİ?"

Almanya Federal Meclisi'nin 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen kararı hakkında görüşleri sorulan Kılıçdaroğlu, kararın Alman Parlamentosu için büyük talihsizlik olduğunu belirterek, "Bir parlamentonun konusu bu olay olmamalı. Almanya'ya gittiğimde yaptığım bütün görüşmelerde bu tasarının çok yanlış olduğunu, Türkiye ile Alman arasındaki ilişkileri bozacağını, sadece Türkiye ile Almanya arasında değil Almanya'da yaşayan Türkleri de rahatsız edeceğini ve orada ciddi huzursuzluklara kaynaklık yapacağını ifade ettim. Fakat anlayamadığım nokta şu. Neredeyse her hafta Merkel ile görüşme var. Sayın Merkel'le görüşülüyor. Neden bu konuda yeterli ağırlıkta Almanya'ya hissettirilmedi? Biz muhalefet partisi olarak görüşmeleri yaptık ve o görüşmelerde düşüncelerimizi ifade ettik. Ayrıca ben 5 ayrı yetkili kişiye mektup gönderdim ve bunun Türkiye ile Almanya ilişkilerini zedeleyeceğini ifade ettim. Ama Türkiye'nin maalesef dış politikada izlediği yanlış yol ve yöntemler kendi ağırlığının yeterince hissettirilmemesine yol açıyor.
 Bu tablo bizim kabul edeceğimiz bir tablo değil. Defalarca söyledik. Bu olay tarihçiler tarafından ele alınıp değerlendirilmesi gereken bir olaydır diye. Öyle anlaşılıyor ki Almanya soykırım olaylarında yanına bir devlet daha istiyor. Böyle bir arayışı var, öyle anlaşılıyor Almanya'nın. Bu gerçekten Alman Parlamentosu için de büyük talihsizliktir" diye konuştu.

Kaynak: DHA