CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'nın Kalecik ilçesinde düzenlenen Kalecik Karası Üzüm Festivali'ne katıldı. Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'da meydana gelen patlama konusunda hükümete yönelik eleştirilerini sürdürdü. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Afyon'daki patlamaya bazı askerlerin merakının neden olabileceği yönünde ihtimaller olduğu açıklamasını eleştiren Kılıçdaroğlu, "O bombanın pimi meraktan değil kasten çekildi." dedi.

        Kalecik Festivali'nde konuşma yapan Kılıçdaroğlu, "Bu ülkede herkes vergi veriyor. Çocuk doğduğu andan itibaren vergi ödemeye başlar. Hanımlar bulaşık yıkarken vergi öderler, farkında olmazlar. Ölülerimiz olur, kefen alırken bile vergi öderiz. O zaman bu milletin her şeyi öğrenmeye hakkı vardır." ifadesini kullandı. Milletin Afyonkarahisar'da neler olduğunu öğrenmeye hakkı olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Uçağımız düştü Suriye'de, bu milletin öğrenmeye hakkı vardır. Uludere'de 34 yurttaşımız öldürüldü. Bu milletin bunları öğrenmeye hakkı vardır. Hangi çağda yaşıyoruz biz? Eğer bu ülkeye bir siyasal iktidar doğru bilgi vermiyorsa, halkına doğruları söylemiyorsa oturup şapkamızı önümüze koyacağız. Olmaz bu."

        Doğruları söylemenin bir siyasal iktidarın namus borcu olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Vatandaş size kendisine yanlış bilgi versin diye değil, doğru bilgi versin ve ülkeyi doğru yönetsin diye oy verdi. Eğer siz doğruları söylemekten kaçınırsanız, doğruları söyleyeni asarsanız, keserseniz, medya üzerine sansür uygularsanız halkın doğru bilgi edinme hakkını elinden almış olursunuz." şeklinde konuştu.

        Demokrasinin birinci kuralının devletin "saydam olmasında yattığını" ifade eden Kılıçdaroğlu, sözü Afyonkarahisar'daki patlamaya getirerek şöyle devam etti: "Ben merak ediyorum patlama oldu Afyon'da. Sayın Başbakan bir açıklama yaptı yurt dışında; efendim kendisine verilen bilgiye göre mühimmat deposunda asker eline el bombasını almış, merak saikiyle pimini çekmiş ve beklemiş. Acaba patlama olacak mı olmayacak mı? Siz buna inanıyor musunuz? Bir asker dışarıda değil, eğitim alanında değil, dağda değil, evinde değil, sokakta değil, caddede değil, bir mühimmat deposunda eline alacak bombayı, diğer askerler de orada bekliyorlar. Pimini çekecek, bekleyecek. Bakalım bomba patlıyor mu patlamıyor mu? Akıl dışı bir uygulama bu. Eğer o bombanın pimi çekilmişse meraktan değil kasıttan çekilmiştir."

        "SURİYE'DEKİ ÇATIŞMADAN BİZE NE?"

        Konuşmasında Suriye meselesi ve dış politikaya da değinen Kılıçdaroğlu, "Suriye'de çatışmalar var. Biz onların tarafıyız adeta. Suriye'deki çatışmalardan bize ne? Bütün dünya çekiniyor, Türkiye'nin sırtını sıvazlıyorlar, sen Suriye'ye müdahale et, sen şunu yap bunu yap. Paralı militanların, radikal militanların bizim topraklarımızda ne işi var? Neden onlar bizim topraklarımızdan Suriye'ye savaşmaya gidiyorlar?" diye sordu.

        BAŞKALARININ TALİMATIYLA ÜLKE YÖNETİLMEZ

        Türkiye'nin iyi ve sağlıklı yönetilmediğini de iddia eden Kılıçdaroğlu, "Başkalarının talimatıyla bir ülke yönetilmez. Başkalarının talimatıyla dış politika oluşturulmaz. Başka ülkelerin çıkarları üzerine dış politika inşa edilmez. Biz kendi ülkemizi kendi özgür irademizle kurduk. Kimse altın tabak içinde Türkiye cumhuriyetini bize vermedi." sözlerini kaydetti.

        Törende ayrıca Kalecik Kaymakamı İsmail Bayata, Kalecik Belediye Başkanı Nevzat Şafak da birer konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu, alana gelişinde sergileri gezdi. Kendisine ikram edilen üzüm ve köfteden yedi, sergi sahipleriyle tokalaştı.