Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 8. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik durumunun baskı altında bulunduğunu, bundan dolayı Türkiye'nin KKTC'ye destek verdiğini kaydetti.

Bu desteğin iç kamuoyunda farklı değerlendirildiğini kaydeden Türkeş, şöyle konuştu:

'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili bizdeki geleneksel 'yavru vatan' söylemi sanki bizim bir parçamız gibi algılanıyor. Evet bizim bir parçamız ama ayrı bir devlet. Onun için her şeyi burayla ölçme merakı var. Doğru olan, Kıbrıs'taki rakamları, değerleri ortaya koyarken Güney Kıbrıs Rum kesimiyle veya o bölgedeki diğer ülkelerle ölçeklendirmektir. Bu nedenle bu konuyla ilgili yapılan hiçbir eleştirinin haklılık payı yoktur. Kıbrıs'a yapılan yardımlar da zaman zaman çok abartılıyor, büyütülüyor. Kıbrıs'a 2015'te Türkiye'nin yaptığı yardım 300 milyon dolar civarında.'

'Suyun denize verilmesi gibi bir durum söz konusu değil'

Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi'nin gerçek anlamda asrın projesi olduğunu anlatan Türkeş, bu çalışmanın dünyada bir eşinin daha bulunmadığını bildirdi.

Türkeş, proje kapsamındaki barajın su toplamaya başladığına işaret ederek, 'Kıbrıs'taki Türk basınına bakarsanız Türkiye ile Kıbrıs anlaşamadığı için biz suyu denize veriyormuşuz. Öyle bir şey olmuyor tabi. Barajın yüzde 10-15 kadar daha su tutması gerekiyor. Zamanla Kıbrıs'taki kısıtlı su kaynakları kullanıldığı için orada deniz suyunun yer altı kaynaklarını basması tehlikesinin önlenmesi amacıyla derelere de su verilerek yer altı su kaynaklarının da zinde tutulmasına ve deniz suyunun dışarıda tutmaya çalışıyoruz. Yani suyun denize verilmesi gibi bir durum söz konusu değil' ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman KKTC'nin yanında olduğunu vurgulayan Türkeş, 'Kıbrıs'ın içindeki koalisyonu bozmak gibi bir niyetimiz asla yoktur. Hatta bu koalisyonun azimle devam etmesinden yanayız. Bunu bozacak herhangi bir şeyin içerisinde asla olmayız. Bu, oranın kendi iç meselesidir. İki büyük partinin böyle bir dönemde, müzakerelerin olduğu safhada belki de tek parti yerine güçlü bir koalisyonun KKTC'yi yönetiyor olması bizim memnuniyet kaynağımızdır' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA