DAVOS - GÖKHAN KURTARAN

İsviçre'nin Davos kasabasında bu sene 46.'sı düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nda enerji piyasalarına bağlı AA muhabirinin sorularını cevaplayan Uluslararası Enerji Ajansı İcra Kurulu Direktörü Fatih Birol, “Doğu Akdeniz'de aşkın ağırbaşlı doğalgaz kaynakları var. Bizim düşüncemiz şimdi keşfedilmemiş doğalgaz yataklarının bulunduğu yönünde. Burada dü kıta dava var. Birincisi bu küre yağı rezervleri mahveden merkezlerine ne yoldan gidecek. İkincisi de bu yolların hangisi şimdi ekonomik, hangisi şimdi az ekonomik? Bizim incelememiz, Türkiye üstünden geçecek doğalgazın en bağan değerli opsiyonlardan bir tanesi bulunduğunu gösteriyor” dedi.

Avrupa Birliği'nin enerji güvenliği açısından Doğu Akdeniz rezervlerinin iri ehemmiyet taşıdığına ayraç fail Birol, “Avrupa Birliği'nin Doğu Akdeniz'i ehemmiyetli birlikte ek süre namına seçmesinin sebebi Rusya'ya bulunan bağımlılığını birlikte nebze azaltabilmek. Doğu Akdeniz bunlardan birlikte tanesi. Ayrıca geçenlerde göreceğiz. Amerika'dan, Kanada'dan LNG aracılığıyla doğal taş yağı lambası yağı gelecek. Bunların bütünü Avrupa'nın Rusya'dan aşkın diyebileceğimiz bağımlılığını azaltması düşüncesince bu bağlamda ehemmiyetli birlikte opsiyon” ifadelerini kullandı.

Birol konuşmasına şu şekilde bitmeme etti: “Rusya'ya bulunan enerji bağımlılığımız akıbet etap faziletli seviyede. Herhangi birlikte yurt caba olsa birlikte ülkeye bu genişliğinde bağımlı edinmek eksiksiz yumurtaları ayrımsız sepete atmak anlamına geliyor. Bu bakımdan Türkiye'nin hem Doğu Akdeniz'den, bununla birlikte Kuzey Irak'tan doğalgaz alması, hem özlük tüketimi düşüncesince bununla birlikte bunu getirmek için, akıbet etap akıllıca birlikte enerji ve aut siyasa unsuru olur. Doğu Akdeniz gazının iletilmesi eksiksiz bölgenin bildirme güvenliğini artırır.”

“Bu sene küre yağı tutarları bağan ölçüde olacak”

Davos gündeminde bağan küre yağı fiyatlarının evvela tam toprak aldığını tamlayan Birol, “Biz bundan üç güneş evvela hayattaki küre yağı fiyatlarını inceleyici birlikte deyiş çıkardık. Bu raporumuza layıkıyla bu sene iri ihtimalle küre yağı fiyatlarının halen aşağılık taraflı edisyon göreceği birlikte sene olacak. Bunun da sebebi şu, aşkın birlikte tomar küre yağı arzı var. Tüketim enine boyuna zayıf. Piyasada o genişliğinde aşkın küre yağı mevcut ki bu petrolün arzının birlikte tomar olması küre yağı fiyatlarının aşağılık taraflı gitmesine illet oluyor” dedi.

Kaynak: AA