Adalet bakanı Bekir Bozdağ HSYK düzenlemesi, ÖYM'lerin kaldırılması, Yeni Anayasa Çalışmaları, Yeniden yargılanmalar, yasadışı dinlemeleri ve sosyal medyaya sızan ses kayıtlarını 24’te gözden geçirildi.

 

Bekir Bozdağ’ın açıklamalarındna satır başları….

 

HSYK düzenlemesinin 21 maddesi meclis'ten geçti peki geriye kalan bölümü ne olacak? Bir anayasa değişikliğinde uzlaşı pek görünmüyor, askıda mı kalacak yoksa siz geri kalanına devam edecek misiniz?

 

HSYK düzenlemelerini de içeren kanun önerisi 21. Maddesinde durdu. Bundan sonraki süreçte biz yeni bir anayasa düzenlemesi için bir ara verdik. Başbakanımız Çsançı yaptı, cumhurbaşkanımızın girişimleri üzerine bizim ziyaretlerimiz oldu, onda da sonuç alamadık, Başbakanımız Erdoğan özel bir çsançı yaptı gelin anayasayı tekrardan düzenleyelim diye, daha akabinde HSYK ile alakalı maddelere öneri gelmekde olduğu vakit orada görüşmeleri dondurduk. Sebep çok açık muhalefet bu görüşülürken biz anayasa değişikliğine gelemeyiz, bizde durdurduk., gelin görüşelim anayasa değişikliği için ortak bir noktada birleşelim.

 

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE TEKLİFİ YASALAŞTIRACAĞIZ

 

Mecliste Anayasa uzlaşma komisyonunda uzlaşma bir noktaya da gelmiş ve önemli bir mesafe alınmış, belki bu bir fırsat olur Türkiye Anayasanın 159. Maddesini uzlaşma ile değiştirme fırsatını bulabilir diye beklemeye aldık. Şayet samimi iseniz buradan pozitif bir sonuç çıkartalım, fakat şu ana kadar pozitif bir cevabı almış değilim. Teklifin bundan akabinde ki sürecinde biz önerisi yasalaştıracağız adalet akademisiyle, Hâkim ve Savcılar kısmında farklılık yapan kısımları, Yargıtay kanununda ki bir kısımla, bunun yanı sıra HSYK da farklılık yapan kısmı ile yasalaştıracağız. Bir uzlaşma zemini olmasa, Belki önümüzdeki hafta HSYK düzenlemesi kaldığı yerden görüşülmeye devam edecek ve yasalaşacak.

 

HSYK düzenlemesi sebep bu kadar tepki çekti, Avrupa’dan ve içeriden gelen tepkileri nasıl yorumluyorsunuz?

 

BÜYÜK BİR DEZENFORMASYONLA KARŞI KARŞIYA KALINDI

 

Bozdağ, bunun pek çok nedeni var büyük bir dezenformasyon aykırı karşıya kalında sanki 12 Eylül 2010 halk oylamasında Anayasa 159. Maddesiz değiştiriliyormuş, anayasa ile getirilen düzen yasa ile kaldırılıyormuş gibi bir hava oluşturuldu. Birde süreçle bunu irtibatlandırıp AK Partiye dönük bir takım süreçler var. Bu sürecin önünü kesmek için bu düzenleme gündeme getirilmiş havası verilmek yoluyla siyasi partilerde kendi çıkarları açısından bu konu üzerine değişik bir gözle gitti.

 

TEKLİFTE MİLLETİMİZİN KABUL ETTİĞİ KISIMLARDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK!

 

Teklifte Anayasa ile milletimizin kabul ettiği kısımlarda bir farklılık yok, Yalnızca milletimizin yasal düzenleme ile düzenlenmesine izin verdiği konularda öneride farklılık ön görülmektedir.

 

AVRUPA'DA HER ÜLKE İÇİN AYNI UYGULANAN BİR FORMÜL YOK

 

Avrupa’da bu mevzuda normları net olarak her ülke için aynı uygulanan bir formül yok, fakat belirgin bir çerçeve var. Baktığınızda HSYK gibi yapıların bir birbirine benzerli arz ettiği gibi, bir birinden değişiklik sunduğunu de görüyoruz. Öyle bir hava estiriliyor ki Avrupa birliğinde tek bir kurul var, bu kurumun seçimi her şeyi aynı Türkiye’de buna dair bir uyarlama yaptı. Türkiye’de sanki Avrupa’nın kabul ettiği ana ilkenin dışına çıkıyormuş gibi yapılıyor.

 

Fransa 18 üyeden oluşmakta, Cumhurbaşkanı HSYK’nın başkanı, Adalet bakanı başkan yardımcısı, İtalya’da 27 üyesi var devlet başkanı da HSYK’nın başkanı. Bizde cumhurbaşkanı HSYK’nın başkanı olsun dense kıyamet kopar. İspanya 21 üyeden oluşmakta Yargıtay başkanı HSYK başkanı, her ülke için aynı disiplin aynı kurul yok, değişik farklı uygulamalar var, bunların hepsinde yargının bağımsız bir şekilde işlemesini temin etmektir.

 

SORUŞTURMALARIN BÜYÜK BİR KISMINA İDDİANAMEYE DÖNÜŞMEDEN TAKİPSİLİZK VERİLİYOR

 

Bizim müeyyide mahkemesi kanunumuz bireyin hakkını hukukunu koruyan, yargılama süreçlerinde de masumiyet ilkesini de asıl alarak bu süreci sağlıklı yürümesini temin edem düzenlemeler içeriyor, maalesef uygulamaya baktığımız vakit burada arzu ettiğimiz neticeyi göremiyoruz. Soruşturma evresinde yürütülen soruşmaların rakamlarına baktığımızda pek çok kişi hakkında tahkikat açıldığını ve bunların büyük bir bölümünün iddianameye dönüştürülmende takipsizlikle sonuçlandığınız, bir bölümünün ise yargılama neticesi beraat olarak sonuçlandığını, diğer bir kısmını da Yargıtay’ın bozması üzerine beraatla sonuçlandığınız görüyoruz

AYRINTILAR GELİYOR.......

 

 

 




Kaynak: Star Gazete İnternet Yayını