NAİROBİ - RECEP CANİK

Kenyalı siyasi analist Barrack Muluka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kenya'nın bağımsızlığını elde ettiği 1963'ten bu yana ülkede hiç kadın valinin olmadığını fakat bu durumun gelecek ay yapılacak genel seçimlerde değişmesini beklediklerini söyledi.

Muluka, Kenya'nın Doğu Afrika ülkeleri içinde kadınların siyasete katılımında en geride ülke olduğunu belirterek, "2010 anayasasına göre, Kenya parlementosundaki kadın temsilci sayısının en az 116 olması gerekirken bu sayı sadece 86." ifadelerini kullandı.

Kenya'da ilk kadın milletvekilinin 1969'da seçildiğini aktaran Muluka, o tarihten bu yana ülkede kadınların siyasetteki varlığının hak ettiği yeri bulamadığını vurguladı.

Bu durumda toplumun genel yapısının da payı olduğunu kaydeden Muluka, "Kenya toplumu erkek egemenliğine dayalı bir toplum. Geleneksel olarak liderliği de bugüne kadar hep erkek üstlendi. Kadınlar çoğunlukla kenarda kaldı, onlara misafir muamelesi yapıldı." diye konuştu.

Kadınlar için bir fırsat

Siyasi analist Muluka, bu yılki seçimlerde valilik için yarışacak 9 kadın adaydan en az ikisinin kazanmasıyla ülke tarihinde bir ilk yaşanacağına çekerek, şunları kaydetti:

"Kadın adaylar eğer seçimleri kazanırlarsa hemcinslerine de ilham olabilecekler. Burada mesele kadın adayların çokluğu değil, seçildiklerinde neler yaptıkları, bu şansı nasıl değerlendirdikleridir. Eğer seçilenler, toplumdaki kadınların genç kızların rol modeli olarak üzerlerine düşeni yapmazlarsa bu yine kadınlar için bir kayıp olur."

Kaynak: AA