Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof Dr. Gürsel Öngören, dönüşüm kapsamında Türkiye’de 6,7 milyon konutun olduğunu belirterek, “Bunların yüzde 15’i emsal avantajı nedeniyle kolay dönüşüm yapılabilen yerlerdi. Yüzde 35’i ise yaklaşık 2.5 milyon konuta denk geliyor, burada emsal artışı söz konusu olmadığı için vatandaş kendi evini yapmak durumunda” dedi.


150 BİN LİRA KREDİ ÇEKECEK

Bu durumda 2.5 milyon ev sahibi, oturduğu evi yıktırıp yenilemek için cebinden ekstra para ödeyecek. Nazmi Durbakayım, yıkılıp yeniden yapılacak evin metrekare maliyetinin 1.500-2 bin lira arasında değişeceğini belirtiyor. 1.500 lira metrekare fiyatından hesaplandığında 100 metrekare ev için vatandaş cebinden 150 bin lira para ödemek durumunda kalacak. Cebinde parası olmayan ise kredi çekecek.  

AYLIK ÖDENECEK TUTAN 1,720 LİRA

Bankadan kredi çekecek olan kişiler bir de bankaya faiz ödeyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı banka faizinin yüzde 4’ünü destek olarak vereceğini belirtiyor. Mevcut koşullarda konut kredisi faizi 10 yıl vadede aylık yüzde 0,90 civarında. Destek düştükten sonra vatandaşın borçlanacağı paraya ödeyeceği faiz aylık yüzde 0,56 olarak hesaplanıyor. Bu durumda 150 bin lira için vatandaşın oturduğu evi yenilemeye ödeyeceği aylık para bin 720 lira olarak hesaplanıyor.

VATANDAŞ DERTLİ

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz vatandaş ise bu konuda son derece dertli. Oturduğu eve borçlanmak istemeyen vatandaş, “Bize diyorlar ki evinizin değeri 1’ken 2 olacak. Ben zaten o evi alırken bir para ödemişim. Aynı ev için bankadan kredi çekmek zorunda kalacağım. Üstelik o evde oturmak zorundayım değeri 1 milyon lira olsa bile benim cebime bir katkı sağlamayacak. Ama ben her ay banka taksitini nasıl ödeyeceğim diye kara kara düşünmek durumunda kalacağım” ifadelerini kullandılar.

FARKLI MODELLER DEVREDE

Kendi evini dönüştürmesi gereken vatandaşlar için farklı modeller masaya yatırılmaya başlandı. Bunlardan en somutu bakanlık desteği ile start aldı. Bu modelde, banka, inşaat firması ve bakanlık koordineli çalışacak. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Maalesef kendisine müteahhit diyen, kendi yaptığı binayı sıkılmadan utanmadan riskli bina olarak gösterip dönüşüme koyan zihniyetlere karşı amacımız vatandaşı mağdur etmemek ve bilgilendirmek” dedi.

FAİZ DESTEĞİ ALANA KİRA YARDIMI YOK

Mevzuat gereği bakanlık kira yardımı yaptığı kişilere faiz desteği vermiyor. Ancak emsali olmayan vatandaş, hem ev kirasına hem de bankadan kredi çekerken faiz desteğine ihtiyaç duyacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, mevzuat gereği sadece bir destek verebileceklerini dile getiriyor.


Bugün