Ak Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, İstanbul'da yapılacak olan Kentsel Dönüşüm projelerinde şehrin tarihi ve kültürel dokusunun korunması gerektiğini söyledi.

 
Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Fatih Belediyesi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Deprem ve Kentsel Dönüşüm" başlıklı toplantıya katıldı. Burada bir konuşma yapan Prof. Pelin Gündeş Bakır, depremlerde can kaybına karşı kentsel Dönüşümün önemine vurgu yaptı. Konuşmasında, 31 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'u hatırlatan Pelin Gündeş Bakır, kanunun uygulanabilmesi için güçlü bir siyasi irade ve kararlılık bulunduğunu belirtti.
 
İnsanı esas alan kanunun Van depreminin ardından hazırlanarak yasalaştığını anımsatan Pelin Gündeş Bakır, Van depreminde yaşanan acılar sonrası, tamamen insani amaçlarla hazırlanmıştır. Depreme dayanıksız, Mühendislik hizmeti görmemiş binaların, oy kaybetme pahasına yıkılması doğrultusundaki güçlü siyasi iradenin bir yansımasıdır. Aslen ülkemizin siyasi tarihinde bugüne dek görülmemiş derecede insani odaklı bir düşüncenin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. İnsan hayatıyla, siyasi iktidar arasındaki seçimi hiç düşünmeksizin insandan tarafa yapan bir felsefenin tezahürüdür." ifadelerini kullandı.
 
Kentsel dönüşümü çok boyutlu bir süreç olarak adlandıran Ak Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Depreme dayanıklı şehirler inşa edilmesi, kentsel dönüşümün amacı değil, sonucudur." dedi. Pelin Gündeş Bakır, "Bir Deprem ülkesi olan Türkiye'de şehirlerimizin geleceğini tehdit eden en önemli hususlardan biri çarpık yapılaşmadır. Ancak, herkese tek beden gömlek uyar mantığıyla kentsel dönüşüme yaklaşılması yarardan çok zarar getirecektir. İstanbul'da, Fatih, Eminönü ve Sur içi gibi tarihi semtlerde uygulanacak çözümler ile Kadıköy Bağdat Caddesi, Yeşilköy, Ulus gibi planlı semtlerde uygulanacak çözümler birbirinden ayrı olmalıdır. Örneğin planlı bölgelerde, öncelikle toptan göçme riski olan binalar saptanmak suretiyle noktasal, bina bazlı çözümlere gidilebilir." diye konuştu.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TARİHİ VE KÜLTÜREL DOKU KORUNMALI
 
İstanbul'da yapılacak olan kentsel dönüşüm projelerinde, tarihi ve kültürel dokunun korunmasına dikkat çeken Prof Pelin Gündeş Bakır, şunları söyledi; "Fatih, Eminönü veya Suriçi gibi tarih semtler için 'koruma İmar planı' yarışması yapılmalı, dünya ölçeğinde bir plan hazırlanmalıdır. Tarihi yarımada 1 kilometrekarelik alanlara bölünüp müteahhitlere ihale yoluyla verilebilir. Müteahhit tarihi değeri olmayan tüm yapıları satın alıp, yıkarak bölgeyi boşaltmalıdır. Mevcut çarpık betonarme binalar yıkıldıktan sonra ada bazında 3 katı geçmeyecek biçimde yeni binalar yapılıp, yer altında da en az iki katlı otopark izni olmalıdır. Anıtlar Yüksek Kurulu ve Müzeler Müdürlüğü gözetiminde hafriyat yapılmalı, tarihi dokuyla ve sur içindeki 15 ve 16. yüzyıl Osmanlı eserleriyle uyumlu mimariye sahip zarif binalar inşa edilmelidir. Tarihi yapılar da boşaltılmalı ve derhal restore edilmelidir. Hiç kimse dünya kültür mirasına ait tarihi yapıları tahrip etmeye, tarihi merdiven korkuluklarını, tavan süslerini kışın ısınmak amacıyla yakacak olarak kullanma hakkına sahip değildir. Projeye beş yıldızlı Oteller de dahil edilmeli, Suriçi bir Turizm cazibe merkezi haline getirilmelidir. 

Star