AKP’nin büyük bir rant beklediği ve emekçilerin kent merkezlerinden uzaklaştırılmasını amaçlayan “kentsel dönüşüm” projesi kapsamında belediyeler kapıları çalmaya başladı.

Bu konuda AKP’li belediyelerin gerisinde kalmayacağa benzeyen CHP’li Kartal Belediyesi Rahmanlar Caddesi’nde bulunan 11 binalık bir alanı ada birleşmesi yaparak yıkmak istiyor. Konuyla ilgili ilk toplantı iki hafta önce belediye çağrısıyla yapıldı.

Yeni binalar da yıkılabilecek mi?
Bölge sakinlerinden edinilen bilgiye göre toplantıda 3 binanın bulunduğu bir sitenin depreme dayanıklı olmadığının tespit edildiği ve yıkılacağı belirtilirken, aynı adada bulunan diğer binaların da sürece katılması durumunda bütün binaların yıkılacağı ve emsal artırımına gidileceği belirtildi.

Sözü geçen adada henüz birkaç yıl önce ve deprem yönetmeliğine göre yapılmış 3 yeni binanın da bulunduğu ve bu bina sahiplerinin projeye katılmak istemediğini belirtmesinin ardından belediye yetkilileri, bakanlığa projeyi gönderecekleri ve kabul edilirse yıkımın yine de yapılabileceğini söyledi.

Yeni ev alanlar zor durumda
Bu sözlerin ardından deprem yönetmeliği sonrası yapılmış binaların da emsal artışı bahanesiyle yıkılması gündeme gelirken, adada bulunan diğer binaların ise depreme dayanıklılık testinin yapılması istendi.

Deprem dayanıklılık testinin ardından binaların sağlam çıkması durumunda ne olacağı ise merak konusu. Bu arada olası bir yıkımın kendisini çok olumsuz etkileyeceğini belirten bir bina sakini, banka kredisiyle kısa süre önce ev aldığını binanın yıkılması durumunda bankanın tüm krediyi geri istediğini söyledi. Bu durumda büyük bir mağduriyet yaşayacağını belirten bina sakini, yaşanan duruma tepki gösterdi.

Konuya ilişkin bilgi aldığımız bir mahalleli, sürecin henüz netleşmediğini, ancak toplantıdan sonra binaların sağlam çıkması durumunda dahi binaların ada birleşmesi yoluyla yıkılabileceğini öğrendiklerini, bu durumun kendileri açısından kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Müteahhitler sevinecek, mimarlar odası uyarıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın parsellerini birleştirene "teşvik" amacıyla emsal artışı vereceği uygulamaya ilişkin basında yer alan haberlerde temel vurgu "düzenleme müteahhitleri sevindirdi" olmuştu. “Bu kararı alkışlarız” diyen müteahhitler, emsal artışını en başından beri talep ettiklerini vurgularken, bu formül sayesinde yerinde dönüşümün gerçekleşeceğinin altı çiziliyor. Bu uygulamanın özel sektörü de dönüşüm sürecine sokması bekleniyor. Emsal artışı sayesinde dönüşümün kaynak yaratmasına katkı sağlanacağı ve inşaat maliyetlerinin ya da müteahhit payının bu formül ile çözüleceği vurgulanıyor. Öte yandan, Mimarlar Odası ise sınırsız imar hakları vaat edildiğini, bunun kent için felaket olacağını söylüyor.

Ali Ufuk Arıkan - soL