DİYARBAKIR - MEHMET SIDDIK KAYA

Diyarbakır'da Bağlar İMKB Karacadağ Ortaokulundaki öğrencilerin kedi, köpek ve kuşları soğuk havaya karşı korumak için atık malzemelerle hazırladığı 165 yuva, okul ve parklara bırakıldı.

Bağlar İMKB Karacadağ Ortaokulu öğrencileri, öğretmenlerin ve velilerin desteğiyle yaklaşan kış mevsiminde kedi, köpek ve kuşları soğuktan korumak için örnek bir çalışma gerçekleştirdi.

Evlerinden getirdikleri atık malzemelerden el emekleri ile 165 yuva hazırlayan 165 öğrenci, bu yuvaları ilçede belirlenen noktalar ile okul bahçelerine bıraktı, kuşlar için de parklardaki ağaçlara astı.

Toplumsal duyarlılığın artırılması amacıyla yürütülen ve bin öğrenci ile devam eden çalışmanın diğer okullara ve illere örnek olması hedefleniyor.

"Amacımız farkındalık yaratmak"

Bağlar İMKB Karacadağ Ortaokulu Müdürü Mehmet Can Akay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul idaresi olarak bu çalışmaya destek verdiklerini belirtti.

Yaklaşan kış mevsiminde sokak hayvanlarının ve kuşların dışarıda kalmaması için toplumun duyarlı olması gerektiğine işaret eden Akay, "Bulunduğumuz bölge iklim şartları göz önüne alındığında sokak hayvanları ve kuşlar için gerçekten kışın çok soğuk. Onlar da birer canlı. Amacımız toplumun ön yargılarını kırmak, farkındalık yaratıp, toplumda herkesin buna duyarlı olmasını sağlamaktır. Çalışmamızın örnek olmasını istiyoruz." diye konuştu.

"165 öğrenciyle başladık, bin öğrenciyle devam ediyoruz"

Sosyal Bilgiler Öğretmeni Yahya Kamçı, bu çalışma ile öğrencilere doğa ve hayvan sevgisini aşılamak istediklerini söyledi.

Evdeki atık tahta parçaları, kumaş ve kartonlardan istifade ederek kuş, kedi ve köpekler için yuva hazırladıklarını aktaran Kamçı, öğrencilerin el emeğiyle yaptıkları, parklara ve bahçelere bırakılan yuvalar sayesinde kedi, köpek ve kuşların kışın soğuktan ve yağmurdan, yazın da sıcaktan korunacağını bildirdi.

Kuşların soğuktan donmaması, kedi ve köpeklerin barınabilmesi için özellikle parklarda ve bahçelerde barınağa ihtiyacı olduğunu gördüklerini anlatan Kamçı, kışı iyi bir yerde geçirmeleri için böyle bir etkinlik gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Kamçı, velilerin de destek verdiği çalışmanın devam ettiğini dile getirerek, "165 öğrenciyle başladık, bin öğrenciyle devam ediyoruz. İnanıyorum bu etkinlik diğer okullara ve illere de yayılacak. Bu hayvanları korumak bizim görevimiz." ifadelerini kullandı.

"Artık başımı yastığa koyup rahat uyuyabiliyorum"

Öğrencilerden İrem Yağmur, hayvanları soğuktan korumak için bu çalışmaya katıldığını söyledi.

"Onların soğuktan ölmemeleri için bu yuvayı yaptım. Artık rahatça yavrularını beslerler. Hem de rahat rahat yuvalarında kalırlar." diyen Yağmur, çalışmanın devam etmesine sevindiğini belirtti.

Avşin Cankurt, soğuk havada dışarıda kedi, köpek ve kuş gördüğünde çok üzüldüğünü anlatarak, bu konuda vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini dile getirdi.

Hazal Akın da projede yer almaktan mutluluk duyduğunu aktararak, "Onlar da canlı onlar da bu hayatı yaşasın, onlar da ısınsınlar." ifadelerini kullandı.

Arif İlan da evde bulunan su kabağından kuşlar için ev yaptığını belirterek, okula yakın bir yere bıraktığı kuş yuvasına haftada iki gün yem ve su bırakmayı düşündüğünü dile getirdi.

İlan, "Kışın yerde ölü kuşları gördüğümde içim açıyordu. Artık başımı yastığa koyup rahat uyuyabiliyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA