ANKARA - ZEYNEP AKYIL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerine bağlı hazırladıkları hareket planıyla iadelerin hızlanacağını ve boş bürokratik işlemlerin sona ereceğini bildirdi.

Mükelleflerden mevrut KDV iadelerine bağlı talepleri dikkate düzlük Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığını (GİB) harekete geçirdi. GİB çeşidinden hazırlanmakta olan 'KDV İadelerinin Etkinleştirilmesi ve Hızlandırılması, İade Süreçlerinin Standartlaştırılması Eylem Planı' hazırlıklarında sona yaklaşıldı.

Bakan Ağbal, bu hareket planıyla etkin, çabuk ve akıllıca müşterek KDV iade sisteminin oluşturulması düşüncesince lüzumlu iyileştirmelerin yapılacağını ve hepsi ihsan dairelerinde ölçün bir duruma getirilmiş uygulamaların altyapısının oluşturulacağını söyledi.

Bu alandaki tetkik ve denetimlere de ölçün getirileceğini açıklanan Ağbal, ''KDV iadelerine bağlı hazırlamış olduğumuz hareket planıyla iadeler hızlanacak, boş bürokratik işlemler önlenecek'' dedi.

Bakan Ağbal, KDV iadelerinin sonuçlandırılmasına bağlı de his ihsan daireleri üzere seçenek modeller üstünde çalışılacağını belirterek, mükelleflerin iade düşüncesince boş yere bekletilmeyeceğini söyledi.

İşini aklık karşıcı mükellefe ödül

Bakan Ağbal, makul müşterek iş kapasitesine erbap olan, vergiyle ilgilendiren ödevlerini müşterek zamanlar ve kusursuz namına adına getiren mükellefler düşüncesince makbul hızlandırılmış iade sisteminin kapsamını genişleteceklerini de bildirdi. Bu sayede, bahis konusu sistemden şimdi aşırı mükellefin yararlanmasını sağlayacaklarını tabir fail Ağbal, vergi açısından karışık olmayan, işini aklık karşıcı mükelleflere iadelerinin 5 günde yapılacağını söyledi.

'Eksiklikler elektronik ortamda giderilecek'

KDV iadesi arama raporlarının da gene ayrımsız halde elektronik ortamda alelacele mükellefe iletileceğine dikkati çekici Ağbal, bu sayede eksikliklerin elektronik ortamda giderilmesinin sağlanacağını tabir etti.

Kaynak: AA