Diyarbakır'daki 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK/TM davasının bugünkü oturumuna 108 tutuklu sanıktan 78'i ve tutuksuz sanıklardan 6'sı katılırken, 30 tutuklu sanık raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadı. 175 sanığın yargılandığı davanın öğleden sonraki oturumu yaklaşık 18 saat sürdü. Davanın öğleden sonraki oturumunda sanık avukatlarının savunmaları alındı. Sanık avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, istiklal mahkemeleri gibi DGM ve askeri mahkemelerin de iyi bir şekilde anılmadığını vurgulayarak, gelecek nesillerin bu mahkemeleri tez konusu yapacağını belirtti.
Yasama mercinin bile bu mahkemelerin varlığından rahatsız olduğunu anlatan Elçi, "O kadar rahatsızlık duydular ki yasaya uygun olup olmadığını bile tartıştılar. Mahkemeniz daha önce delillerin hukuka aykırı olduğu ve yargılama sürecinde okunmaması ile ilgili kabul edilmeyecek bir karar aldı. Mahkemeniz tam bir hukuksuzluk örneği sergiliyor. Bu dava haksız ve hukuksuz bir davadır. İnsanların hakkını gasp eden bir davadır" dedi.

Avukat Emin Aktar ise,"Bu davada biz avukatlar da çok başarısız olduk. Çıktığımız salona bir daha girmemeliydik, duruşmaya girmemiz yargılamayı meşru kılıyor. Mahkeme gerekçesine delil oluşturulmaya çalışılıyor. Bu ülkede ölümlerden çok siyasetin önünü açan kararlar önemli" dedi.

Sanık avukatlarının savunmalarının ardından mahkeme kararını açıklamak üzere duruşmaya arar verdi. Mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan Yenişehir eski belediye başkanı Fırat Anlı, Şırnak eski belediye başkanı Ahmet Ertak, Arslan Özdemir, Hakkari eski Belediye Başkanı Kazım Kurt, Batman eski belediye başkanı Hüseyin Kalkan, Hasan Üner, Dicle eski belediye başkanı Abdullah Akengin, Kızıltepe eski belediye başkanı Ferhan Türk, Takibe Turgay ve Fadile Bayram'ın tahliyesine karar verdi.Duruşma ileriki bir tarihe ertelendi.

10 KİŞİ CEZAEVİNDEN AYRILDI
Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi' (KCK/TM) davasında tahliye olan 10 kişi bu sabah Diyarbakır E ve D Tipi Cezaevi'nden ayrıldı.

Gece geç saatte tahliye edilen Yenişehir eski belediye başkanı Fırat Anlı, Şırnak eski belediye başkanı Ahmet Ertak, Arslan Özdemir, Hakkari eski Belediye Başkanı Kazım Kurt, Batman eski belediye başkanı Hüseyin Kalkan, Hasan Üner, Dicle eski belediye başkanı Abdullah Akengin, Kızıltepe eski belediye başkanı Ferhan Türk, Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden Takibe Tugay ile Fadile Bayram ise Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nden ayrıldı. Tahliye olanları cezaevi kapısı önünde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir karşıladı.