ASTANA - ALİİA RAİMBEKOVA

Kazakistan'da 2011'de kurulan Aşık Atma Federasyonu, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) geçen yıl maddi olmayan miraslar listesine aldığı aşık oyununu yaygınlaştırmak için çalışmalar yapıyor.

Federasyon, bölge şubelerinde açtığı kurslar ve düzenlediği yarışmalarla aşık oynayanların sayısını daha da artırmayı hedefliyor.

Aşık Atma Federasyonu Başkanı Jomart Sabırjanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından aşık oyunu gibi milli spor oyunlarına önem verilmeye başlandığını belirtti.

Sabırjanov, aşık oyununu halk arasında popülerleştirmek için çaba harcadıklarına işaret ederek, "7 yıl önce aşık oyununun kurallarını kabul ettik. Zamana uygun yeni kurallar geliştirerek, oyunu genç nesillere aktarmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Aşık oyunu bir spor dalı haline getirmeye çalıştıklarına dikkati çeken Sabırjanov, "Bu oyun ülkedeki tüm lise ve orta okullarda beden eğitimi ders programı çerçevesinde öğretiliyor. Şu an 10 binden fazla kişi aşık oynuyor. Her geçen gün aşık oyununa ilgi artıyor." ifadelerini kullandı.

Aşık oyununun gelişmesine devletin önemli ölçüde destek sağladığını belirten Sabırjanov, “Geçen yıl aşık oyunu UNESCO’nun maddi olmayan miraslar listesine alındı. Bu büyük bir başarı." dedi.

Kaynak: AA