Gezi Parkı direnişi sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesi davasında ilk duruşma bugün Kayseri'de görülüyor.

Duruşma nedeniyle Kayseri'de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Duruşmanın görüleceği Kayseri Adliyesi üzerinde helikopter uçuyor. Adliye çevresinde 2 bin polis bulunuyor. Adliyedeki izdiham nedeniyle avukatlar, gazeteciler hatta aileler bile duruşma salonuna girişte güçlük çekti.

Ali İsmail Korkmaz duruşması öncesi olağanüstü güvenlik önlemi - VİDEO

SİYASİLER DE KAYSERİ'DE

Duruşma nedeniyle Kayseri'de çok sayıda siyasetçi de bulunuyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Hüseyin Aygün, Melda Onur, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş da davayı izlemek için Kayseri'ye gelen isimler arasında. Oyuncu Barış Atay da davayı izlemek için Kayseri'ye geldi.

YÜZLERCE KİŞİ ADLİYE ÖNÜNDE

Adliye önünde iste yüzlerce yurttaş bulunuyor. Öğrenci Kolektifleri, TGB, Halkevleri, CHP ve HDP başta olmak üzere çok sayıda STK'ya mensup yüzlerce kişi, "Katiller hesap verecek, Ali İsmail için adalet için buradayız" pankartları taşıyor. Adliye önünde bulunan DİSK'e bağlı aracın üzerinden ise "Kayseri Ali'ye sahip çık" sloganı atılıyor.

KAYSERİ GİRİŞİNDE KİMLİK KONTROLÜ

Ali İsmail Korkmaz davası için yüzlerce kişi Türkiye'nin dört bir yanından Kayseri'de akın etti. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir'den olmak üzere çok sayıda otobüs dün gece saatlerinde Kayseri'de doğru yola çıktı. Davayı izlemek için kente gelen otobüsler, Kayseri girişinde polis tarafından durduruldu. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kentte otobüslerin tümü polis tarafından arandı, tek tek kimlik kontrolü yapıldı.

AVUKATLAR SES SİSTEMİ İSTEDİ

Ali İsmail Korkmaz duruşması görülmeye başlandı. Salonda ise ses sistemi krizi yaşanıyor. Avukatlar konuşmaların duyulmadığı gerekçesiyle salona ses sistemi kurulmasını istiyor.

YÜZLERİNİ GİZLEDİLER

Kayseri Kapalı Cezaevi'ne önceki gün duruşmayla ilgili nakledilen tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırın sahibi İsmail Koyuncu ve akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatanseven, Ebubekir Harlar cezaevi aracıyla eski adliye binasının mahkum girişine kadar getirildi. Jandarmanın adeta etten duvar ördüğü kapıdan 5 tutuklu, yüzlerini ellerindeki dosyalarla, atkılarla kapatarak duruşma salonuna götürüldü. Tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban G. Hüseyin E., Yalçın A. da adliyeye, polis kontrolündeki yan kapıdan girdi. (DHA)

Ali İsmail Korkmaz belgeselinin fragmanı yayımlandı

AVUKATLARDAN BASIN AÇIKLAMASI

Avukatlar basın açıklaması yapmak üzere dışarı çıktı. Avukatların basın açıklaması:

"Eskişehir’de 2 Haziran Gezi Parkı protestoları sırasında uğradığı saldırı sonucunda ağır yaralanan ve 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamanı yitiren üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın davası Eskişehir’den kaçırılarak Kayseri’ye getirildi.

Ali İsmail dosyasını güvenlik nedeni ile Eskişehir’den Kayseri’ye taşıyan Yargıtay 5. Hukuk Dairesi, 1993 yılında Lice’de katledilen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın dosyasını güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakletti.

Ali İsmail Korkmaz davasının güvenli bir şehir olduğu yıllardır bu tür davalarda uygulanan nakil kararları ile tescil edilmiş olan Eskişehir’den güvenlik gerekçesi ile kaçırılması ve dosya Kayseri’ye nakledilmişken 24 tanığın Eskişehir’de yapılacak duruşmada dinlenmesine karar verilmiş olması; naklin aslında hukuki bir sebebe dayanmadığının en açık göstergesidir.

Güvensiz denilen Eskişehir’de 6 Ocak tarihinde yapılan ve hiçbir güvenlik sorunu yaşanmayan talimat duruşmasına 100’den fazla avukatla katılan bizler, Kayseri duruşmasına bu sefer 300’u aşkın avukatla katılıyoruz.

4’ü tutuklu 8 sanığın dinleneceği duruşma için Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi, milletvekilleri, uluslararası heyetler, sendika parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi yüzlerce kişi ile yolları kesseniz de Kayseri’deyiz.

Siz haksızlığı büyüttükçe, biz bu davanın daha kalabalık olarak takipçisi olacağız.”

 

 

Şehre yeni gelenlerden oluşan ikinci kortej adliyeye doğru "Ali'nin katili AKP'nin polisi" sloganını atarak yürüdü. Slogan sesleri Adliye önünden de duyuldu.

 

VALİLİK YÜRÜYÜŞÜ YASAKLAMIŞTI

Valilikten yapılan açıklamada, davayla ilgili olarak eski adliye binası önünde protesto eyleminin yapılacağı duyumları nedeniyle, bu alanın toplantı gösteri yürüyüş alan ve güzergâhlarından olmadığından engelleme yapılacağı kaydedilmişiti. Valilik, yasağı “milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, hak ve özgürlüklerin korunmasıyla” gerekçelendirilmişti.