İstanbul Bahçelievler'de geçen yıl korkunç bir cinayet işlendi. Kayınvalidesi Mahinur K.(72) ile 15 yıldır aynı evi paylaşan Gülpaşa K.'ın (35) yıldızı hiç barışmadı. İddiaya göre kayınvalide Mahinur K. sürekli gelinine sataşıyor ve çocuğu olmadığı için ona hakaret ediyordu. 11 Mart 2012 günü gelinle kaynana arasında yine tartışma çıktı. Gülpaşa K., mutfakta et doğradığı bıçakla kayınvalidesinin boğazını keserek öldürdü. Ardından da polise teslim oldu. Gözaltına alınan K. “15 yıldır dırdırını dinliyordum. Sürekli baskı yapıyordu. Tartışmada gözüm döndü" dedi.

Tutuklanan Gülpaşa K. hakkında ‘yakın akrabayı kasten öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Bakırköy 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Gülpaşa K. pişman olduğunu söyledi. Mahkeme sanığa, kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası verdi. Heyet, kayınvalidenin küçültücü davranışları ve çocuğu olmaması yüzünden sürekli olarak kısırlık suçlaması yapması nedeniyle, sanığın ‘haksız tahrik' indirimi uyguladı ve cezayı 15 yıl hapse çevirdi. Heyet son olarak cezaya iyi hal indirimi uygulayarak 12 yıl 6 ay hapis cezasına indirdi.

6 yıl sonra serbest kalacak

Ceza İnfaz Yasası'na göre Gülpaşa Kurban aldığı 15 yıl hapis cezasının sadece üçte ikisini cezaevinde geçirecek. Bu hesaba göre sadece 8 yıl cezaevinde kalması gerekiyor. Yaklaşık 1.5 yıldır tutuklu bulunan Kurban, infaz yasasına göre 6 yol sonra özgürlüğüne kavuşacak.

UZMAN GÖRÜŞÜ: Haklı bir indirim olabilir

Ceza huhuku uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu kararı şöyle değerlendirdi: “Haksız tahrik indirimi, suç işlemeyecek bir kimsenin karşı tarafın suç işleyen kişiye yönelik ağır ve ona haksız bir eylemde bulunması nedeniyle gerçekleşir. Eğer kayınvalide sürekli birini aşağılıyorsa, kötülüyorsa onda o birikimin sonucu işlediği suçla ilgili, kanun koyucu farklı bir değerlendirme yapıp cezada indirim uygular. Bu, haklı bir indirim olabilir.”

Vatan