Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al-Şafi, Türkiye ile Katar arasındaki derinliğine vadeli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretine ilişkin, 'Türkiye ile dostluğumuza ehemmiyet verdiğimiz düşüncesince çalışmaların çabucak bitmesini istiyoruz. Her dü tarafın gazın taşınması ile ait uygulayım hazırlıklarını bitirmesi gerekiyor' dedi.

Al-Şafi, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Katar'ın cemaat bulunduğu doğalgaz kaynaklarının Türkiye'ye taşınmasından sevinme duyduklarını belirterek, dü dünya arasındaki yakınlaşmanın tarım, inşaat, esenlik üzere bölgelerde da envestisman fırsatları oluşturduğunu söyledi.

Aralık ayında Doha'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Sani'nin katılımıyla planlı 'Türkiye- Katar Yüksek Stratejik Komitesi Toplantısında' devletler ortada eğitim, çevre, denizcilik, enerji, bilgelik ve uygulayım bilimi sahalarında 17 geçim imzalandığını hatırlatan Al-Şafi, 'Katar ve Türkiye ortada kestirmece 1,3 bilyon dolarlık ortak tecim kütlesi var. Bunu dü sene içre dü katına boşaltmak istiyoruz' niteleyerek konuştu.

'Fiyatla ait karalardan müstahsil topu topu devletler mesul olmalı'

Bu sene haziranda Viyana'da yapılması planlanan fakat anide ortak kararla april ayına çekilerek Doha'ya tahsil edilen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısı düşüncesince de Al-Şafi, 'Petrol fiyatlarının yükselmesini dilek ediyorum. OPEC devletleri dünyada bütün yer yağı üretiminin kestirmece yüzdelik 40'ına istikbal ediyor, orada alınacak kararlar öbür müstahsil devletlerde bağlayıcı olmuyor. Petrol fiyatıyla ait alınacak kararlardan müstahsil topu topu devletler mesul olmalıdır' dedi.

Kaynak: AA