Arap ülkelerinin Katar'a yönelik ambargosu Türkiye’nin de büyük desteğiyle hiçbir işe yaramadı. Ülkede halkın günlük yaşamı kriz öncesindeki refahıyla devam ediyor. 

Uygulanmaya çalışılan ambargo adeta Katar halkının eğlencesi haline, sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar ülkede hiçbir değişiklik olmadığını gözler önüne serdi. “Dohaundersiege” (Dohakuşatmaaltında) isimli bir hesap paylaşımlarıyla bir anda binlerce takipçiye ulaştı. 

Hiçbir şeyden mahrum kalmadılar 

Atılan tweetlerden bazıları şöyle; “Başkent Doha’daki Four Seasons Otel’de bulunan çikolata şelalesinin debisi düştü”, “Bazı Katarlılar havyar istiflemeye başladı, kaçış için de yatlarını hazırlıyorlar”, Katar eskiden de komşularıyla yoğun bir ticaret içerisinde değildi. Sınırların kapatılması sadece ülkenin ticaret yollarının uzamasına yol açtı, karayolu yerine havayolu ve limanlar devreye alındı. Marketler Türkiye etiketli ürünlerle dolu, İran, Fas ve Umman’dan da gelen desteklerle, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin uygulamaya çalıştığı ambargo tamamen boş bir çabaya dönüştü. Öte yandan Doha yönetiminin Asya ülkelerine gerçekleştirdiği gaz ve petrol ticaretinde de hiçbir sıkıntı yok, ülkenin ekonomisi de her ne kadar uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch görünümünü negatife çevirse de fazlasıyla iyi durumda. 

3-5 DEVEYE İHTİYAÇ YOK

Milli geliriyle bölge ülkelerine açık ara fark atan Doha'nın, en büyük pazarı olan Asya ile ticareti olağan akışında sürüyor. Batı yönünde hava bağlantısı Türkiye üzerinden sorunsuz şekilde sağlanıyor. Ağır nakliyeler karayolundan değil, Aden Körfezi üzerinden gemilerle yapılıyor. Market rafları her gün Anadolu'dan gönderilen taze ürünlerle dolu. 

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETMİŞTİ

Katar Emiri Temim, ülkesine dayatılan 13 maddeyi elinin tersiyle geri çevirmişti. "Bu şartlar altında yüzlerce yıl idare edebiliriz" ifadesini kullanarak, bu süreçteki desteğinden ötürü Türkiye'ye teşekkür etmişti. 

Kaynak: HABER7.COM