Maliye, emlak vergisi gelirlerini artırmak amacıyla sağlıklı bir gayrimenkul envanteri oluşturulması için düğmeye bastı. Tapuda arsa veya kat irtifaklı arsa olarak görünen konut ve işyeri olarak kullanılan binaların kat mülkiyetine geçişi hızlandırılacak. Kat mülkiyetine geçişi sağlamak için bir süredir uygulanan cins değişikliği harcıyla birlikte uzlaşma sistemi kurulması öngörülüyor. Türkiye'de, konut ve işyeri olarak kullanılan binaların önemli bir kısmı tapu kayıtlarında arsa ya da kat irtifaklı arsa olarak görünüyor. Yeni sistemle hem emlak hem de gelir vergisi açısından sağlıklı bir veri tabanı oluşturulacak. 


GEÇİŞLER HIZLANACAK 

Geçmiş yıllarda tamamlanmış binaların kat mülkiyetine geçmesini sağlamak amacıyla Kat Mülkiyeti Yasası'nda değişiklikler yapıldı. Ancak cezaların ağır olduğuna yönelik tepkiler nedeniyle bu hükümler yürürlükten kaldırıldı. Bir yandan 2B ve kentsel dönüşüm çalışmaları sürerken, diğer yandan iskân ruhsatı alanların kat mülkiyetine geçişi de hızlandırılıyor. 

İSKAN ZORUNLU

İmar Yasası'na göre iskân almayan binalara kanalizasyon, elektrik, su gibi hizmetlerin verilmemesi gerekiyor. Kaçak kullanıma neden olmamak için genellikle bu hükmün uygulanmadığına dikkat çeken uzmanlar, "İnşaat işleri devamlı mahiyetteki işyeri kapsamında değerlendirilmiyor. Yasal düzenleme ile inşaat işleri de uzlaşma kapsamına alınabilir. İskân almak kolaylaşırsa vatandaş da kat mülkiyetine geçer. Böylece konutlar, binalar gerçek nitelik ve değeri ile kayda girer" yorumunu yaptı.

Sabah